Vapaa julkaistavaksi

 

Miksi rock-muusikko puhuu nykyisin haastattelussa mieluummin sähköautoilusta kuin hotellihuoneen hajottamisesta? Taiteilijan tai taidealan johtajan on tiedostettava, kuinka paljon yhteiskuntamme muuttuvat arvot vaikuttavat omaan maineeseen.

Tuore Arvovalta-kirja tuo esiin taiteen taustalla olevien arvojen muutosta ja mediallistuneen toimintaympäristön vaikutuksia taitelijoiden maineeseen. Jukka Saksin kirjassa taiteen arvoista kertovat Juha Tapio, Gita Kadambi ja Susanna Pettersson.

Viihdeartistit joutuvat reagoimaan maineeseensa aiempaa nopeammin ja nöyremmin. Esimerkiksi Jari Sillanpää joutui taloudelliseen ahdinkoon jäädessään kiinni meta- amfetamiinin käytöstä. Myös Sunrise Avenuen keulakuva Samu Haber joutui osalliseksi huumeisiin liittyviin rikosuutisiin. Haber reagoi asiaan nopeasti ja pyysi faneiltaan anteeksi somessa omaa toimintaansa. Kun räppäri Mikael Gabriel jäi kiinni huumeiden käytöstä, hän pyysi tekoa anteeksi tv-haastattelussa. Esimerkit kuvastavat mediallistuneen ajan muutosta. Taiteilijat joutuvat pitämään huolta omasta maineestaan ja suhtautumaan ulkopuolelta tulevaan kritiikkiin nöyrästi. Siihen on myös taustalla olevilla managereilla ja levy-yhtiöillä intressi.

 

Vihreät arvot näyttävät olevan 2020-luvun punk

Saksin mukaan taiteeseen liitetään usein liberaalit arvot, kuten suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen. Viime aikoina myös vihreät arvot ovat nousseet näkyvämpään asemaan. Mielenkiintoinen esimerkki tästä oli tv-haastattelu Apulanta-yhtyeen solisti Toni Wirtasesta vuonna 2019. Wirtanen edustaa punk-henkistä yhtyettä, jolla on aina ollut mielipiteitä. Siinä mielessä oli kiinnostavaa, että hän ajoi ohjelmassa sähköautolla ja nosti näkyvästi esille ympäristöarvoja. Sekin kertoo ajasta, jolloin erilaiset vaikuttajat ottavat kantaa monenlaisiin arvokysymyksiin sanoin ja teoin

Arvot tulevat esiin bändin johtamisessa ja yhteistyökumppanuuksissa

Juha Tapio kertoo Saksin kirjassa, kuinka viihdealalla on pienet piirit ja maine kiirii niin hyvässä kuin pahassa. ”Silloin suoraselkäisyys ja reiluus ovat arvoja, jotka maksavat itsensä takaisin monin kerroin. Jos muusikoita kohdellaan epäreilusti tai heille maksetaan huonoa palkkaa, se tiedetään myös alalla laajasti.” Juha Tapion mukaan arvovalinnat näkyvät viihdebisneksessä , ja niiden tiedostaminen on noussut viime aikoina pinnalle. Jotkut tapahtumajärjestäjät ovat sitoutuneet esiintyjävalinnoissaan sukupuolten tasa-arvoisuuteen. Ympäristöarvot näkyvät esimerkiksi siinä, että fanipaitoja tehdään kierrätysmateriaalista, kuten keikan taustalakanoista. Arvoja pohditaan myös tilanteissa, joissa joku taho tarjoaa yhteistyökumppanuuksia. ”Silloin mietitään, miltä yhteistyö näyttää ulkopuolisen silmin ja kohtaavatko arvot.”

Selkeät arvot helpottavat taiteellisia valintoja

Ruotsin Nationalmuseumin pääjohtaja Susanna Pettersson kertoo kirjassa tekevänsä päivittäin päätöksiä, jotka täytyy ankkuroida yhteisön arvopohjaan. Tämä voi koskea myös yksittäisiä teoshankintoja. ”Kun on selkeät arvot, pystytään tekemään rohkeita päätöksiä. Museollemme ostettiin juuri epätyypillinen teos, tanskalaisen taiteilija Kristian Zahrtmannin homoeroottinen maalaus Aatami paratiisissa (1914). Teos oli omana aikanaan niin rohkea, että sitä kritisoitiin raivokkaasti, eikä sitä pidetty liiallisen provokatiivisuutensa vuoksi sopivana valtiolliseen kokoelmaan. Pettersson ajattelee, että siinä tilanteessa toimittiin arvoperusteisesti. ”Päätöksiä ei voi tehdä vain valkoisen heteromiehen näkökulmasta. Koimme, että yhteiskunnan diversiteetin kannalta on tärkeää nostaa keskustelua esille ja kyseisen teoksen hankinta tuki sitä arvoa.”

 

24 vaikuttajaa luovat monipuolisen näkökulman arvoihin

Saksi haastatteli kirjaan 24 vaikuttajaa yhteiskunnan eri osa-alueilta. Kaikille yhteistä oli näkemys siitä, että arvojen merkitys yhteiskunnassa vahvistuu. Haastattelut toivat esille arvot esimerkiksi yt-menettelyissä, fuusioissa ja suurissa strategisissa muutoksissa. Saksi käsittelee kirjassa koronaepidemiaan liittyvää johtajuus- ja kriisiviestintää eri näkökulmista. Kirja sisältää myös linkit viiteen videoon arvovalta.fi -sivuilla, joissa syvennetään sisältöä.

Haastateltavina olivat Lasse AhlstedtStefan BjörkmanTeemu HeinonenOlli HolmströmEero HuovinenHannele Jakosuo-JanssonAtte JääskeläinenGita KadambiSaara KankaanrintaJohannes KarjulaSeppo KolehmainenElina KoskelaTopi MannerHeikki MartelaJukka MetsäläKaius NiemiMikko NieminenSusanna PetterssonPerttu PölönenTimo RitakallioMilja SaksiPeter SjöbergJuha TapioTommi Tuominiemi ja Merja Ylä-Anttila.

Kirjoittaja Jukka Saksi on

  • kauppatieteiden tohtori ja MBA
  • johtajuusviestinnän valmentaja
  • työskennellyt 15 vuotta johtamistehtävissä eri toimialoilla
  • kirjoittanut 2016 Kultasulka-palkitun Johtaja on Media! -kirjan (Kauppakamari)

Haastattelut ja lisätiedot:

Jukka Saksi 040-501 8357 / jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

kustannustoimittaja Taina Parviainen: 050-358 0846 / taina.parviainen@helsinki.chamber.fi