Trump ilmoitti jäädyttävänsä suuret tullipäätökset 90 päivän ajaksi. Markkinat reagoivat nopeasti: pörssikurssit nousivat ja monessa maassa heräsi toivo siitä, että suunta saattaa kääntyä.
Monet asiantuntijat ovat jo alkaneet puhua strategisesta kolmen kuukauden ikkunasta, jonka varaan luodaan nyt uusia suunnitelmia ja vaihtoehtoja.
Mutta yksi kysymys jää usein sanomatta ääneen: kuinka luotettava tämä 90 päivän lupaus todella on?
Professori Vesa Puttonen kiteytti tilanteen hyvin, kun häneltä kysyttiin mitä Trump tekee seuraavaksi: ”Sitä ei voi ennustaa millään teorialla, koska siinä ei ole mitään logiikkaa.”
Maailma ei ole pitkään aikaan ollut näin epävakaa – eikä näköpiirissä ole mitään, mikä toisi siihen nopeaa selkeyttä.
Juuri siksi meidän on luotava vakautta ja suuntaa sinne, missä se on mahdollista: omissa työyhteisöissämme ja arjen johtamisessa. Me emme voi vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu Valkoisessa talossa, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten ihmiset meillä Suomessa kokevat tulevansa nähdyiksi, kuulluiksi ja johdetuiksi.
Me voimme valita arvot, joihin tukeudumme. Me voimme valita, että ihmiset ovat meille tärkeintä.
Nyt arvojohtajuus, hyvinvoinnista huolehtiminen ja yhdessä suunniteltu muutos eivät ole vain hyviä käytäntöjä – ne ovat elintärkeitä.
Kun ihmiset voivat hyvin, he pystyvät palvelemaan hyvin. Kun muutokset tehdään yhdessä, kuunnellen etulinjaa, syntyy ratkaisuja, jotka kantavat myös kriisissä. Ja kun arvoista pidetään kiinni, voidaan säilyttää eheys – vaikka maailma ympärillä myllertäisi.
Miten sitten johdamme selkeyttä ja turvaa sekavan maailman keskellä?
Tässä kolme käytännön keinoa, joilla voidaan rakentaa turvallisuuden ja yhtenäisyyden tunnetta viestinnän ja johtamisen keinoin:
1. Viestinnän sävy ratkaisee enemmän kuin uskommekaan
Kun sävy on yhtenäinen läpi organisaation, se luo turvaa. Viestinnän tulee olla realistista, mutta toiveikasta ja määrätietoista. Tone of voice on hyvä miettiä yhdessä – mikä on se tapa, jolla puhumme ihmisille silloin, kun kaikki ei ole selvää? Selkeys ja rauhallisuus eivät tarkoita silottelua, vaan luottamuksen rakentamista.
2. Puhutaan arvoista ja eletään niiden mukaan
Arvot eivät saa jäädä korulauseiksi. Nyt on aika puhua niistä avoimesti ja realistisesti, ja ennen kaikkea: osallistaa ihmiset keskusteluun. Mitä arvot tarkoittavat juuri tässä tilanteessa? Miten niihin tukeudutaan päätöksenteossa? Arvot ovat yhteisön kestävä tukipilari, johon voi nojata silloin kun mikään muu ei tunnu varmalta.
3. Uudistutaan yhdessä ja pidetään huolta, ettei kukaan tipu kelkasta
Kun ympäristö muuttuu jatkuvasti, jokaisen työntekijän hallinnan tunne on tärkeä. Tekoäly voi auttaa vapauttamaan aikaa, lisäämään työn laatua ja tukemaan arjen selkeyttä. Se voi lisätä luottamusta omiin kykyihin ja parantaa resilienssiä. Mutta teknologian hyödyntäminen ei riitä – aikaa on myös vapautettava ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, siihen, mikä rakentaa yhteyttä ja ymmärrystä.
Mitä sinun organisaatiossasi on jo tehty näistä – tai mitä pitäisi tehdä seuraavaksi? Onko jokin viestintätapa tai käytäntö, joka on auttanut selviämään vaikeasta tilanteesta?
Jos haluat sparrata aiheesta tarkemmin, ota vapaasti yhteyttä.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.