Viranomaistahot eivät ole koskaan aiemmin olleet niin vahvan katseen ja kritiikin alla kuin viimeisen koronavuoden aikana. Olisi nopeasti lueteltavissa kymmenen julkisen sektorin tahoa, joista puhutaan mediassa ja somessa joka päivä. Vaikka suuri osa toimii vastuullisesti ja luottamusta rakentavasti, medianäkyvyys nostaa yleensä esiin kriittiset tilanteet.

Mitä henkilöstö ajattelee luottamuksesta?

Yksinkertaistettuna kyse on julkisen sektorin luottamuksesta.

Juuri nyt panostaisin virkamiesjohtajana henkilöstöön. Jos viranomaistaho saa kriittistä julkisuutta, voi iso osa johtajista ainakin välillä paeta ”henkiseen kulmahuoneeseen”, mutta asiakkaita palvelevat työntekijät kohtaavat palautteet hyvin konkreettisesti. Se kuormittaa. Tärkeää työntekijäkokemusta, hyvinvointia ja henkilöstöjohtamista on selvittää luottamuksen tila. Se on myös luottamuskriisin ennaltaehkäisyä.

Kolmella kysymyksellä syvään päähän

Juuri nyt olisi vastuullista antaa henkilöstön kertoa anonyymisti vastauksensa seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta luottamus meidän organisaatiossamme?
  2. Mitkä teot rapauttavat luottamusta organisaatiossamme?
  3. Mitkä teot rakentavat luottamusta organisaatiossamme?

Johdon viesti – mitä luottamuksen eteen aiotaan tehdä

Strukturoiduista vastauksista saadaan johdolle konkreettinen tehtävälistaus, jonka avulla vahvistetaan luottamusta.

Ja mitä jos johto kertoisi kyselyn jälkeen julkisesti TOP 5 -vastaukset ja kannanottonsa siihen, mitä luottamuksen eteen aiotaan tehdä? Eikö se olisi 2020-luvun kasvollista, proaktiiviista ja arvopohjaista johtajuutta, jota julkinen sektori kaipaa?

Proaktiivisuus on riskienhallintaa

Mikään organisaatio, eikä kukaan johtaja ole täydellinen. Olisi uskottavaa ja vastuullista selvittää henkilöstön mielipide luottamuksesta, sekä tehdä siitä läpinäkyvä ja rakentava keskustelunaihe. Mediallistunut toimintaympäristö nostaa kaiken tiedon joka tapauksessa pintaan, joten proaktiivisuus olisi myös riskienhallintaa ja maineen vahvistamista. Lisäksi myös arvokasta työnantajakuvan luomista.

Osallistaminen luottamuskeskusteluun on yksinkertaista ja nopeaa

Koko henkilöstön osallistaminen luottamuskeskusteluun on mahdollista tehdä nopeasti ja kustannustehokkaasti. Minuun voi olla yhteyksissä, keskustelen mielläni aiheesta luottamuksellisesti lisää.

Turvallista ja mukavaa Pääsiäistä!

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.