Hyvät suomalaiset!

Tänään, kun juhlimme Suomen itsenäisyyttä, haluan jakaa ajatuksia teille aiheesta, joka on sekä haastava että innostava: tekoälyn vaikutus työelämäämme ja yhteiskuntaamme. Muutos on suuri ja heijastuu yhteiskuntaamme laajasti.

Ajattelisin, että itsenäisyys ei ole vain historiallinen saavutus, se on myös jatkuva prosessi, jossa jokaisella meistä on tärkeä rooli.

Olen viime aikoina syventynyt generatiiviseen tekoälyyn, sen mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Olen oppinut, että vaikka teknologia kehittyy vauhdilla, ei meidän tarvitse jäädä sen jalkoihin. Sen sijaan voimme käyttää sitä hyväksemme, kasvaaksemme ja kehittyäksemme – yksilöinä ja yhteiskuntana.

Kuten monet teistä, en ole ollut teknologiasta innostunut. Mutta olen huomannut, että tekoäly ei ole vain koodaajien ja insinöörien juttu. Se on väline, joka voi auttaa meitä kaikkia. Moni tekoälyä testannut on yllättynyt, kuinka helppoa sen käyttö on. Olen havainnut, että tekoälyn avulla voimme parantaa työtapojamme, vapauttaa aikaa luovuudelle ja jopa edistää työhyvinvointiamme. Olen itse saanut nauttia näistä kokemuksista.

Mutta ymmärrän myös, että muutos voi olla pelottavaa. On tärkeää, että lähestymme tätä uutta aikakautta avoimin mielin, mutta samalla kriittisesti. Tekoälyn ei pidä korvata inhimillisyyttämme, vaan täydentää sitä. Uskon, että meillä on mahdollisuus luoda tasapaino, jossa teknologia palvelee meitä, ei toisin päin.

Olen tehnyt tutkimusta tekoälyn vaikutuksesta viestintään ja journalismiin ja saanut kouluttaa erilaisia ryhmiä sen hyödyntämisessä. Kokemusteni perusteella voin sanoa, että kun käytämme tekoälyä harkiten ja eettisesti, voi se rikastuttaa työtämme ja jopa parantaa yhteiskunnallista keskustelua. Sen käyttö esimerkiksi ryhmätyötilanteissa on uudistanut ryhmädynamiikkaa ja tuonut tiimityöhön uudenlaisia hyödyllisiä puolia. Se on auttanut välttämään kaavoihin kangistumista.

Joten tänään, kun katsomme ylpeinä taaksepäin itsenäisen Suomen saavutuksia, katsokaamme myös eteenpäin innostuneina. Olemme kansakunta, joka on selvinnyt monista haasteista ja joka on aina katsonut tulevaisuuteen rohkeudella. Tekoäly on vain yksi työkalu matkallamme, mutta se on väline, joka voi auttaa meitä rakentamaan vieläkin parempaa huomista.

Käyttäkäämme teknologiaa hyvään uteliaiaasti ja valppaasti!

Turvallista Itsenäisyyspäivää!

Jukka Saksi

ps. Hyödynsin tekstin ja kuvan luomisessa tekoälyn apua.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.