Olen tehnyt arvion erilaisia suomalaisia organisaatioita tutkineena ja valmentaneena, että suuri johtajuusongelma johtuu fokusoimisesta väärään kohderyhmään.
98 % kärsii siitä, mitä 2 % tekee
Havaintojeni mukaan noin 2 % henkilöstöstä yrittää käyttää johtamiskulttuurin luottamusta väärin. Ongelma on siinä, että monen organisaation johtamisjärjestelmät on rakennettu valvomaan kyseistä ryhmää. Siitä seuraa, että loput 98 % kärsii liian vahvasta kontrolloinnista, epäluottamuksesta ja luovuuden rajoittamisesta. Organisaatioissa toteutetaan silloin toimia, jotka saavat henkilöstön miettimään, haluavatko he työskennellä sellaisessa kulttuurissa.
Ei jäädä odottamaan sukupolvenvaihdoksia
Vielä moni ylimmässä johdossa oleva on saanut oppinsa aikakaudella, jolloin johtamisen katsottiin perustuvan paljolti kontrolliin. Onneksi moni kokeneista johtajista on muokannut omaa johtamisajatteluaan nykypäivään sopivaksi, mutta työsarkaa vielä on. Emme voi jäädä odottamaan sukupolvenvaihdoksia, vaan kaikissa organisaatioissa olisi tärkeä tunnistaa tämä epäkohta.
Valitaan johtajia, jotka luottavat
Kannustaisinkin kääntämään vanhan johtamisajatuksen päälaelleen. Valitsisin johtajia ja esihenkilöitä, jotka ajattelevat johtamista palvelutehtävänä ja lähtökohtaisesti luottavat johdettaviensa harkintakykyyn, osaamiseen sekä moraaliin. Pitäisi luoda puitteet sille, ettei luottamusta väärin käyttävä 2 % pääse pilaamaan valtaosan luovuutta ja vastuullisuutta.
Tunne luottamuksesta antaa valtavasti energiaa
Kyse ole sinisilmäisyydestä eikä siitä, etteikö epäkohtiin puututtaisi. Jokainen voi pohtia, miten paljon energiaa, itsetuntoa ja merkityksen tunnetta antaa, kun kokee saavansa työyhteisöstään luottamusta ja arvostusta. Erityisesti kiinnittäisin huomiota tähän sote-sektorin johtamisessa, mutta potentiaalia näen kaikilla toimialoilla.
On iso riski olla luottamatta ihmisiin
Edelleen osa johtajista pelkää ottaa luottamuksen riskiä. Mielestäni on paljon suurempi riski olla luottamatta ihmisiin, koska silloin koko työyhteisön luottamus rapautuu. Yhteistä luottamusta tarvitaan erityisesti vaikeina aikoina, jolloin joudutaan tekemään kipeitä päätöksiä. Johtajat tarvitsevat luottamusta siihen, että oma johtajuus kantaa, vaikka antaa johdettaville enemmän päätösvaltaa.
Suomeen tarvitaan Ukrainan yhteishenki
Suomessa pitäisi muutenkin päästä yhteiskunnallisesta vastakkainasettelusta kohti yhteistä rintamaa. Pitäisi saavuttaa Ukrainan yhteishenki.
Jos haluat vaihtaa johtamiseen, viestintään ja arvoihin liittyen ajatuksia, varaa alla olevasta linkistä kalenteriin 30 min maksuton sparraus. Se ei sido mihinkään, mutta luultavasti antaa selkeämpää suuntaa jatkotoimillesi paremman johtajuuden puolesta.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.