Kuntien viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat näkyvissä viestintärooleissa joutuen joutuneet myös vihapuheen ja maalittamisen kohteiksi. Keskustelu- ja viestintäkulttuuri vaikuttaa kunnan elinvoimaisuuteen, viihtyvyyteen ja maineeseen, joten kunnilla on siten intressi osallistua aiheen kehittämiseen.

Tapoja on monia. Esimerkiksi Nurmijärven kunnan valtuustoryhmät ja viranhaltijajohto ovat julistaneet yhteisen sitoumuksen keskustelurauhan aikaansaamiseksi.

Tärkeä viesti paremman keskustelukulttuurin tärkeydestä

Kunnilla nyt olisi erinomainen mahdollisuus osallistaa uudet valtuutetut ideoimaan parhaita käytänteitä vihapuheen ja maalittamisen ennaltaehkäisemiseksi. Se sisältäisi tärkeän viestin kunnan arvoista ja vastuullisuudesta. Osallistamisen voi toteuttaa nopeasti ja kustannustehokkaasti kevyellä yhteiskehittämisellä. Siinä osallistujat pääsevät antamaan vastauksensa avoimiin kysymyksiin ja arvioimaan toisten antamia vastauksia. Konsepti tarjoaisi parhaat ideat strukturoituna, mikä helpottaisi päätöksentekoa ja aiheesta viestimistä.

Avoimet kysymykset tuovat vastaajien luovuuden esiin

Jokaisen valtuuston kohdalla voidaan stilisoida kysymyksiä juuri sopiviksi, mutta ainakin seuraavat avoimet kysymykset tuottaisivat hyödyllisiä vastauksia.

  • Miten voisimme parantaa kuntayhteisömme keskustelukulttuuria rajoittamatta sananvapautta?
  • Minkälaiset reagointitavat olet huomannut toimiviksi joutuessasi vihapuheen/maalittamisen kohteeksi?
  • Miten voisimme ennaltaehkäistä vihapuheen/maalittamisen kohteeksi joutumista?
  • Minkälainen viestinnän tyyli olisi tärkeää valtuustotyössämme?
  • Miten valtuutettujen kannattaisi viestiä roolistaan ulospäin?

Mitä useampi kunta osallistaisi valtuutettujaan ideoimaan parempaa keskustelu- ja viestintäkulttuuria, sitä suurempi mahdollisuus meillä kaikilla olisi myös oppia paremmiksi keskusteluijoiksi. Olen saanut toimia #HyvinSanottu -hankkeessa kumppanina ja on ollut hienoa nähdä, kuinka yli 100 yhteistöä on lähtenyt mukaan rakentamaan parempaa keskusteluympäristöä.

Yhteiskehittämisestä paljon hyötyjä

Kokemuksemme mukaan kevyen yhteiskehittämisen avulla saadaan kunnalle ainakin seuraavat hyödyt:

  • Demokratia, mielipiteen tärkeys ei ole vastaajan positiosta tai maineesta kiinni
  • Anonymiteetti, jokainen uskaltaa sanoa mielipiteensä
  • Nopea ja helppo päätöksenteko tulosten pohjalta
  • Yhteisön luovuus saadaan esiin
  • Kunnalla on mahdollisuus viestiä saaduista tuloksista nopeasti

Valtuuston ”pelisääntöjen” luomisen nopea prosessi

Tutustu linkistä pdf-esitteeseen, jossa kerrotaan, miten uudelle valtuustolle luodaan nopeasti, koronaturvallisesti ja kustannustehokkaasti toiminnan demokraattiset pelisäännöt. Klikkaa linkkiä!

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.