Urheilujoukkueissa tapahtuvasta häirinnästä uutisoidaan jatkuvasti, mikä kertoo, että ongelma on iso, eikä sitä voida peittää. On aika toimia vastuullisesti.

Kyse on isosta yhteiskunnallisesta asiasta

Urheilun arvojohtaminen on iso yhteiskunnallinen asia jo senkin takia, koska olemme monella mittarilla kansakuntana matkalla kohti huonoa fyysistä ja henkistä kuntoa. Liikkuminen ja urheilu on tärkeä osa kansan hyvinointia. Mutta voidaanko urheiluyhteisöissä hyvin?

Kissan nostaa pöydälle aina joku rohkea nainen

Se lienee selvää, että urheiluympäristössä epäasiallista käytöstä tapahtuu useimmiten miehiltä naisia kohtaan. Miksi lähes aina kissan nostaa pöydälle joku rohkea nainen? Lajit ovat edelleen sukupuolittuneita ja siksi arvoihin puuttuminen kannattaa nostaa esiin myös sukupuolten näkökulmasta. 

Lähes kaikilla urheilujoukkueilla on arvot. Ne on usein osallistavasti luodut ja niistä kerrotaan juhlapuheissa. Kuitenkin arvojen vastaisista teoista jää yleensä kiinni joku johtavassa asemassa ollut, kuten valmentaja tai manageri. 

Seuran johto ei voi katsoa väärinkäytöksiä läpi sormien

Useimmiten väärinkäytöksistä on tiedetty jo laajalti, mutta kun tilanteisiin ei ole puututtu, on hiljaisesti hyväksytty, että arvoja poljetaan. Urheilijan näkökulmasta on ymmärrettävää, että hän pelkää oman asemansa puolesta, mutta seuran johto ei voi katsoa väärinkäytöksiä läpi sormien.  Tässä olisi urheiluyhteisössä aika laajan skarppauksen paikka.

Jos ei jaa yhteisön arvoja, kannattaa siirtyä yhteisöstä pois

Vastuullisuus kuuluu yhteisössä kaikille, mutta erityisesti johdolle. Arvo- ja vastuullisuusilmapiiri on muuttunut ja läpinäkyvyyden sekä arvojen mukaisen toiminnan pitäisi olla jo itsestäänselvyys. Jos ei jaa yhteisön arvoja, kannattanee siirtyä yhteisöstä pois. Siinä kaikki ovat voittajia, koska arvojen vastaisesti toimiva tuottaa yhteisölle enemmän haittaa kuin hyötyä.  

Epäasiallisesti toimiva voi tuhota koko seuran

Olen tehnyt useita arvoselvityksiä ja niiden perusteella rohkenen sanoa, että nykyisin arvojen odotetaan olevan totta. Muuten niitä ei kannata edes laatia, eikä niistä puhua. Arvot eivät voi olla enää mainoslauseita. Arvojen vastainen ja vastuuton toiminta ajaa myös sponsorit pois nopeasti. Sitä on jo nähty ja muutosnopeus kasvaa, kun kaikkien yhteisöjen arvoja haastetaan julkisesti. Mediallistunut ympäristö nostaa väärinkäytökset esiin ja mainekolhut voivat olla mittavia. Sitä mukaan seura menettää myös jäseniään. Pahimmillaan vastuuttomasti toimiva seurajohto tuhoaa koko toiminnan. 

Solidaarisuus häiritsijää kohtaan mahdollistaa väärinkäytökset

Luultavasti liikunnan ja urheilun kulttuuri muuttuu kunnolla vasta, kun miesten solidaarisuus häiritsijöitä kohtaan loppuu ja ongelmiin puututaan heti. Tunnistan, että aihe on moniulotteinen, mutta jotain on tehtävä. Jokaisella sukupuoleen katsomatta tulee olla turvallinen olo niin harrastaessa kuin kilpaillessakin. Siitä pitäisi urheiluyhteisöjen hallitusten ja johtotiimien pitää kiinni. Sitä pitäisi mitata. 

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.