Luultavasti sinäkin haluaisit saada ChatGPT:ltä äätälöityjä laadukkaita vastauksia, eikä tavanomaista jargonia ja geneeristä höttöä. ChatGPTn maksuttomassa (3.5) ja maksullisessa (4.0) versiossa, sekä uudessa 4o-versiossa on ominaisuus, jota muissa yleisimmissä generatiivisen tekoälyn sovelluksissa ei ole.
Voit kustomoida ChatGPT:n antamaan sinulle räätälöityjä vastauksia
Opetan tämän tekoälykoulutuksissani ja olen siellä huomannut, että harva on tietää tästä. ChatGPT:ssä on nimittäin ominaisuus, jossa voit kertoa toiveesi siitä, mitä haluat tekoälyn tietävän sinusta käyttäjänä ja miten haluat sen sinulle vastaavan. Se käyttää antamiasi tietoja taustalla kun luot sille kehotteita.
Kustomointi on helppoa. Tässä ohjeet:
Customize ChatGPT -kohta löytyy sovelluksen ruudulta vasemmalta alhaalta klikkaamalla omaa käyttäjäprofiiliasi. Pääset sieltä Mukauta ChatGPT:tä -sivulle, jossa on 2 kohtaa, joihin voit täyttää pitkät tekstit (max 1500 sanaa). ChatGPT huomioi toiveesi prompteissasi.
Kerro ChatGPT:lle itsestäsi käyttäjänä
Ensin ChatGPT kysyy, mitä haluat sen tietävän itsestäsi, jotta se voi antaa sinulle parempia vastauksia. Kerro siinä omin sanoin, minkälaista työtä teet, mikäli käytät ChatGPT:tä työssäsi.
Kerro roolistasi, tavoitteistasi, kohderyhmistäsi ja arvoistasi, jotta tekoäly voi hyödyntää sitä taustatietoa luodessasi sinulle vastauksia prompteihisi.Huom! Älä anna mitään salaista tai arkaluontoista tietoa tekoälylle.
Kerro ChatGPT:lle, miten haluat sen vastaavan sinulle
Alempaan laatikkoon voit kirjoittaa toiveesi siitä, miten haluat ChatGPT:n vastaavan sinulle prompteihisi. Kerro siinä, millä sävyllä haluat tekoälyn vastaavan.
Esim. jos tuotat sisältöä organisaation blogiin, saatat haluta, että sävy on ammattimainen ja informatiivinen. Jos taas vastaat asiakaspalvelukysymyksiin, sävy voi olla esim. ystävällinen ja avulias.
Anna selkeät ohjeet
Kerro, jos toivot tekoälyn keskittyvän tiettyihin aihealueisiin tai käyttävän tiettyjä avainsanoja. Tämä auttaa tekoälyä ymmärtämään paremmin, minkä tyyppistä sisältöä sen tulisi tuottaa.
Esim, itse olen ohjeistanut ChatGPT:tä puhumaan alaisten sijaan johdettavista ja esimiesten sijaan esihenkilöistä.
Mainitse myös, jos on asioita, joita tekoälyn ei tulisi sisällyttää vastauksiinsa, kuten tiettyä jargonia tai liian teknistä kieltä.
Säästät aikaa ja parannat tulostesi laatua
Kun täytät kommenttikentät omilla toiveillasi, ei sinun tarvitse kertoa kaikkea taustatietoja uudestaan jokaisen promptin kohdalla. Siten säästät aikaa ja vaivaa sekä saat laadukkaampia vastauksia prompteihisi.
Voit aina palata ja muokata ohjeistusta ja kehittää sillä tavoin tekoälystä itsellesi yhä tehokkaampi ja mielekkäämpi apuri
Varaa maksuton tekoälydemo
Jos toimit johtamistehtävässä, eikä generatiivinen tekoäly ole vielä tiimissäsi kovin tuttua, tarjoan sinulle maksuttoman henkilökohtaisen tekoälydemon teamsin kautta.
Näytän siinä konkreettisesti, miten voit säästää aikaa ja parantaa työsi laatua tekoälyn avulla. Voit varata teamsin kalenteriisi alla olevasta linkistä.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.