Romanttiset ihmissuhteet työyhteisössä – siinäpä vaikea johtamisteema.

Ihmisiin liittyvät päätökset haastavat tunneälyä

Mielestäni johtamisessa vaikeimpia tilanteita ovat ihmisiin liittyvät päätökset. Koen, että euroista on yleensä helpompi puhua ja päättää.

Varsinkin sensitiivisissä aiheissa (esim. ihmissuhteet työyhteisössä) tulisi kyetä tekemään ratkaisuja, joissa kaikkia osapuolia kunnioitetaan. Vaikka aiheet ovat vaikeita ja niihin saattaa sisältyä vahvojakin eettisyyteen ja arvoihin liittyviä latauksia. Silloin tunneälyä ja johtamiskäsitystä punnitaan.

Esihenkilö-johdettava suhteet ovat erityisen haastavia

Olisikin naivia ajatella, ettei työyhteisöissä ole samakaltaisia ihmissuhteita, kun muutenkin elämässä. Erityisen haastavia johtamismielessä ovat kokemukseni mukaan ”romanttiset suhteet”, joihin liittyy myös esihenkilö-johdettava -suhde.

Työyhteisössä saatetaan reagoida sellaisiin aika voimakkaastikin. Jos pomolla ja kollegalla on keskenään suhde, on varsin tavanomaista, että se herättää lähipiirissä kysymyksiä; tapahtuuko suosimista, onko tiedonkulku tasapuolista, kärsiikö luottamus? Lisäksi tilanteet voivat aiheuttaa vakaviakin arvoristiriitoja ja moraalisia kysymyksiä.

Esihenkilönä ihmisjohtamisen syvään päätyyn

Itse olen kiinnostuksesta lajiin opiskellut johtamista satoja opintoviikkoja, mutta en muista, että näistä aiheista olisi juuri johtamisopinnoissa puhuttu. Arjen realisteetit voivatkin varsinkin johtamisuran alkuvaiheessa yllättää.

Jos johtamistyön ottaa tosissaan ja saa rakennettua luottamuksellisen ilmapiirin työyhteisöön, näihin teemoihin aika korkealla todennäköisyydellä jossain vaiheessa törmää. Ne ovat inhimillisiä asioita, jotka kannattaa ottaa tosissaan. Niissä tilanteissa on myös helppo vahingoittaa ihmisten itsetuntoa, oikeudentajua ja keskinäistä luottamusta.

Tärkeä osa sosiaalista vastuuta

Parhaimmillaan ihmissuhdetilanteiden taitava ja rakentava käsittely parantaa työyhteisön kulttuuria ja hyvinvointia. Varsinkin nyt, kun arvoista ja vastuullisuudesta puhutaan poikkeuksellisen paljon, on nämäkin teemat tärkeää huomioida organisaation arvo- ja vastuullisuustyön näkökulmista. Kyse on erityisesti sosiaalisesta vastuusta. Henkilöstö ansaitsee oikeudenmukaista ja kunnioittavaa johtamista.

Jos haluat keskustella johtamisen vaikeimmista kysymyksistä, ota vapaasti yhteyttä.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.