VTV:ssä esille tulleiden epäkohtien langettama varjo laskeutuu mediallistuneessa viestiympäristössä kaikkien viranomaisten päälle. Henkilöstö tunnistaa työyhteisöjensä todellisen toimintakulttuurin ja arvot. Yhteiskehittäminen on nopea tapa selvittää luottamuksen taso ja kehittämiskohteet. Luottamuskatsaus tukee viranomaisen proaktiivista ja avointa viestiä luottamusta vahvistavista toimista.

Viestintä- ja arvokonsultti Jukka Saksi arvioi, että henkilöstö tietää parhaiten julkisen sektorin organisaatioissa vallalla olevan tekemisen kulttuurin ja arvot. ”Vallitsevassa tilanteessa tarvitaan demokraattinen, neutraali ja anonyymi tapa kertoa mielipiteensä työyhteisön luottamukseen vaikuttavista tekijöistä. On myös tärkeää, ettei kenenkään status tai asema vaikuta mielipiteen tärkeyteen, jotta saadaan selville todellinen luottamuksen tila.”

3 kysymystä kartoittaa viranomaisorganisaation luottamuksen

Saksi suosittelee viranomaistahoja toteuttamaan henkilöstölleen anonyymin yhteiskehittämisen. Sitä kautta saadaan strukturoitu, demokraattinen ja lahjomaton tulos siitä, miten työyhteisön luottamus koetaan. Kysymykset voivat olla esim.

  1. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta luottamus organisaatiossamme?
  2. Mitkä teot rapauttavat luottamusta organisaatiossamme?
  3. Mitkä teot rakentavat luottamusta organisaatiossamme?

Tulokset läpinäkyväksi ja johdon luottamusviesti jatkotoimista

Saksi peräänkuuluttaa virkamiesjohdolta läpinäkyvyyttä. ”On olettavaa, että suurin osa virkamiesjohtajista toimii vastuullisesti ja jopa epäitsekkäästi. Jokainen viranomaisorganisaatio voi antaa henkilöstölleen aidon äänen ja kertoa sen jälkeen läpinäkyvästi yhteiskehittämisestä saadut tulokset, sekä kannanotot siihen, mitä luottamuksen eteen aiotaan tehdä. Se on sitä 2020-luvun kasvollista, proaktiiviista ja arvopohjaista johtajuutta, jota julkinen sektori nyt kaipaa.”

Luottamuskatsaus on nopea ja kustannustehokas tapa osallistaa

Henkilöstön osallistaminen luottamuskeskusteluun on mahdollista tehdä nopeasti ja kustannustehokkaasti. Luottamuskatsaus vie osallistujilta aikaa n. 5 min ja voidaan toteuttaa ilman appien lataamista tai järjestelmien opettelua. Johtaja on Media! -konseptissa avainhenkilöt saavat myös valmennusta luottamuksen vahvistamiseen ja luottamusviestintään.

TUTUSTU LUOTTAMUSKATSAUKSEEN

Jukka Saksi
KTT, viestintä- ja arvovalmentaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

Valmentaa organisaatioita teemoissa johtajuus, arvot ja viestintä.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v esimies- ja johtamistehtävissä ennen viestintäyrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuuden murroksesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinstä, Instagramista ja Mastodontista. Linkit kaikkiin sisältöihin löytyvät täältä.

Voit tilata Jukan sparraamaan alla olevasta linkistä!

PYYDÄ YHTEYDENOTTOA
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.