Tavastani poiketen kirjoitan nyt politiikkaan liittyen. Ytimessä kuitenkin tähtäin vahvempaan johtajuuteen ja luottamukseen.
Poliittisia virkanimityksiä on perusteltu sillä, että asia vaatisi lain muutoksen. En ole juristi, mutta rohkenisin olla eri mieltä. Miksi tarvitsee muuttaa lakia, kun voi muuttaa käyttäytymistä? Näyttäisi, että julkisesti kaikki puolueet vastustavat asiaa, mutta tilaisuuden tullen kuitenkin toteuttavat poliittisia nimityksiä itse.
Omalla esimerkillä konkreettinen askel muutokseen
Mikä tahansa puolueista voisi näyttää esimerkkiä ja jättää tekemättä poliittisen virkanimityksen seuraavalla kerralla, kun siihen avautuu mahdollisuus. Se olisi konkreettinen askel muutokseen.
Julkinen sektori tarvitsee parhaat mahdolliset johtajat
Virkamiesjohtajiksi tulisi valita aina pätevin, osaavin ja arvopohjaltaan sopivin johtaja. Puoluekirja ei saa olla valinnassa etu. Se ei saisi olla myöskään loputon rasite, koska joskus politiikassa mukana ollut saattaa olla silti huippujohtaja.
Virkamiesjohtamisen maine vahvistuu teoilla
Virkamiesjohtamisen maine on saanut viime vuosina isoja kolauksia. Poliittisesti valittu henkilö saa tehdä luottamuksensa eteen kaksin verroin työtä. Leima voi haitata työssä onnistumista merkittävästi. Nyt puolueilla olisi mahdollisuus tehdä konkreettinen arvoteko ja palvelus julkisen sektorin johtamiselle muuttamalla maan tapaa. Se olisi vahva viesti vastuullisuudesta.
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä kirjoituksista:
Julkisen sektorin johtamisessa on vakava maineongelma
Twitterissä luodaan nyt poliittisen päätöksenteon arvoja
Luottamus julkiseen sektoriin – mitä jos työntekijöille annettaisiin nyt ääni
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.