Näyttää, että tämäkin vuosi menee pitkälti koronan kanssa taistelussa poikkeustoimin. Rokotteet eivät tuo pika-apua, vaan eristäytyminen ja etäily tulevat jatkumaan vielä pitkään. Sen myötä työmarkkinoilla voi olla edessään melkoinen liikehdintä. Se kasaa johtajille haasteita varmistaa, että työntekijöiden motivaatio, hermot ja jaksaminen kestävät.

Samoin johtajien oma hyvinvointi on koetuksella, koska paineet, odotukset ja toimintaympäristön ennalta-arvaamattomuus tekevät johtamistyöstä entistä haastavampaa.

Nyt on helppo tipahtaa työyhteisön kyydistä

Miljoona suomalaista tekee työtään kotoaan käsin, eikä näe fyysisesti työkavereitaan tai asiakkaitaan. Moni voi kokea jäävänsä yksin, vaikka päivät täyttyisivätkin virtuaalisista palavereista. Kaikki eivät ole niin karismaattisia ja sanavalmiita ekstroverttejä, että saisivat tarvittavan huomion hektisissä etäyhteyksissä. Nyt on helppo syrjäytyä ja tipahtaa kyydistä.

Jokainen työyhteisön jäsen haluaa tulla kuulluksi ja arvostetuksi

Vaativa aika haastaa erityisesti työntekijäkokemusta. Uskon, että ne työnantajat, jotka panostavat aidosti koko henkilöstön osallistamiseen ja monipuoliseen dialogiin, vahvistavat tässä ajassa työnantajakuvaansa muita enemmän.

Jokaisen työyhteisön jäsenen pitäisi kokea tulleensa kuulluksi ja arvostetuksi omine mielipiteineen. Yhteisön jäsenten havaintoja ja näkemyksiä tulisi huomioida jo päätöksiä suunnitellessa. Siihen odotukseen ei hierarkkinen ja johtajan egoa korostava johtamistapa istu.

Heijastuvatko osallistavan ja dialogisen johtamisen odotukset rekrytointeihin?

Vaikka poikkeusaika on hyydyttänyt monia toimialoja, on tietyillä sektoreilla jatkuva työntekijäpula. Aika näyttää, tuleeko uudenlaisesta yhteisöllisyydestä palkkaakin kovempi ajuri siirtyä toisen työnantajan tai toimialan palvelukseen. Toivottavasti nämä osallistavan ja dialogisen johtamisen odotukset heijastuvat poikkeusajan esimiesten rekrytointiin.

Olen vakuuttunut, että vuoden 2021 menestyvä johtajuus tukeutuu yhteisiin arvoihin, sujuvaan vuorovaikutukseen sekä mahdollisuuteen osallistua. Niihin on olemassa työkaluja, eikä kyse ole rahasta.

Erityishuomio ei-etäsektoreiden johtajavalintoihin

Oikeudenmukainen johtaminen on ollut aina haasteellista. Tässä ajassa se on erityisen vaikeaa ja siksi johtajavalintoihin tulisikin kiinnittää poikkeuksellisen paljon huomiota. Kannustaisin päättäjiä pohtimaan näitä teemoja erityisesti niillä sektoreilla, jossa suuri osa työntekijöistä ei voi tehdä etätöitä. Johtajavalinnoissa tulisi huomioida monipuoliset johtamiskyvyt erityisen tarkasti. Ne heijastuvat kaikkien suomalaisten arkeen.

Lisätietoa ja näkökulmia osallistavista prosesseista

Johtaja on Media! fasilitoi Innoduelin kanssa uudenlaisen Twitter-yhteiskehittämisen, jossa yli 100 viestinnän ammattilaista yhteiskehitti ideoita, joilla onnistuu Twitter-keskusteluissa. Katso tulokset täältä!

Johtaja on Media! toteutti myös 8.-25.2.2021 hoitajien yhteiskehittämisen, jossa sosiaali- ja terveysalan hoito- ja asiakastyötä tekevät pääsivät kertomaan mielipiteensä ja kehittämisehdotuksensa läpinäkyvästi. Katso tulokset täältä.

Jos poikkeusajan osallistaminen kiinnostaa, kannattaa lukea artikkeli ”Miksi strategia ei jalkaudu osallistavista työpajoista huolimatta?”

Jos haluat keskustella osallistamisesta ja viestinnästä, ota vapaasti yhteyttä. Toivotan niin johtajille kuin asiantuntijoillekin onnistumisia ja voimia koko vuodelle 2021.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.