Monet pohtivat nyt, kuinka tärkeää on paneutua tekoälyn hyödyntämiseen. On niitä, jotka väittävät, että organisaatioiden on tartuttava asiaan välittömästi, jotta ne selviytyvät tulevasta murroksesta. Toiset taas ajattelevat, että muutos etenee hitaasti ja vaatii useita vuosia. Itse näen asian välimaastossa.
Ensi vuoden aikana perusteet ja suunnitelma jatkoon
Perustuen tekemiini tekoälyselvityksiin, ChatGPT-koulutuksiin sekä lukuisiin tekoälyammattilaisten sparrauksiin, uskon, että vuosi 2024 on kriittinen hetki, jolloin organisaatioilla tulisi olla hallussaan generatiivisen tekoälyn 1.0 perusteet. Sen jälkeen alkaa pudotuspeli, joka voi johtaa suurien henkilöstömenetysten, asiakaspoistumien ja kumppanisuhteiden heikkenemiseen.
Keskeistä on, kuinka suhtaudumme tekoälymurrokseen: pelolla ja epävarmuudella vai uteliaisuudella ja valppaudella.
Mitä tarkoitan käytännössä termillä 1.0?
Tarkoitan sitä, että vuoden 2024 aikana organisaatioiden tulisi hahmottaa, miten generatiivinen tekoäly vaikuttaa työprosesseihin, työnkuviin, asiakaskohtaamisiin ja miten voimme hyödyntää tekoälyä tietotyön tehostamisessa arjessa.
Ehdotus vuoden 2024 KickOffin agendaksi
Monissa organisaatioissa on tapana aloittaa vuosi kickoff-tilaisuudella, jossa määritellään vuoden tavoitteet, strategia ja painopisteet. Ehdotankin, että vuoden 2024 kickoffissa otetaan huomioon luovasti ja osallistavasti seuraavat asiat:
- Ymmärrys siitä, miten generatiivinen tekoäly muuttaa työelämää ja miten se vaikuttaa arvo- ja viestintäympäristöön.
- Suunnitelma siitä, miten käytännön koulutukset tekoälyn käytöstä toteutetaan, jotta jokainen, etulinjasta hallituksen jäseneen, ymmärtää henkilökohtaisesti, miten oma ja kollegan työ muuttuu.
- Tekoälyyn liittyvien rajoitteiden ja turvallisuushaasteiden tunnistaminen.
- Aloitetaan tekoälymatkan avoin ja osallistava tarinallistaminen, jotta työyhteisöstä tulee houkuttelevampi työpaikka, palveluntuottaja ja yhteistyökumppani.
Uskon, että vuosi 2024 on voittavien organisaatioiden vuosi, kun uteliaisuus ja valppaus ohjaavat toimintaa – riippumatta toimialasta tai sektorista.
Herättävä ja rohkaiseva puheenvuoro Kickoffiin
Jos toivot sparrausta muutosmatkan suunnitteluun ja toteutukseen, esimerkiksi Kickoff-puheenvuoron muodossa, ota vapaasti minuun yhteyttä.
ps. Otsikkokuva on luotu tekoälykuvapalvelussamme.
Lukuvinkki: Miten organisaatiosta johdetaan tekoälykäs? 9+1 osallistavaa askelta
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.