Välillä näkee mustavalkoisia väittämiä siitä, miten helppoa ja yksinkertaista johtaminen on. Näiden argumenttien takana ovat useimmiten henkilöt, jotka eivät ole itse juuri johtamistyötä tehneet. Ehkäpä juuri johtamisen kohteena olevan mielestä johtaminen on helppoa. Ainakin omat käsitykseni ”huonoista” johtajista muuttivat muotoaan 15 vuoden oman esimiestyökokemuksen sekä johtajuustutkimusten jälkeen. Ne avasivat, kuinka haastavaa itse asiassa oikeudenmukainen johtaminen onkaan.

Riittämättömyyden tunteen kanssa elämistä

Olen saanut sparrata johtamisesta, arvoista, kulttuurista, strategiasta ja viestinnästä ainakin 500 johtajan kanssa. En muista yhdenkään kokeneen ja arvostamani johtajan pitäneen johtamista helppona. Pääosin heistä jokainen suhtautuu tehtävään terveen nöyrästi, ymmärtäen, että joka päivä voi kehittyä paremmaksi. Johtaminen on myös jatkuvan riittämättömyyden tunteen kanssa elämistä, koska aika tai muut resurssit ei riitä tekemään kaikkia niitä asioita, jotka olisivat hyödyllisiä. Täytyy tehdä paljon valintoja.

Arvojohtaja luo luottamusta ympärilleen

Sain viikon sisällä tavata 4 kokenutta johtajaa, joiden organisaatioissa työskentelee 500 – 2.000 ihmistä. Heistä jokainen suhtautuu arvostuksella vastuullisuuteen, arvoihin, oikeudenmukaisuuteen ja kasvolliseen viestintään. Ehkä siinä on yksi syy, miksi he luovat luottamuksen ilmapiiriä ympärilleen.

Arvoista rakentuu oikeudenmukaisen johtamisen kulmakiviä

Sparrauksissamme nousi esille, kuinka arvot ovat hyvän johtamisen kulmakiviä. Kun organisaation arvot on kiteytetty hyvin, ne ovat kaikkien tiedossa, niitä käytetään arjen johtamistilanteissa päätösten perusteluina ja niistä viestitään aktiivisesti, on niillä myös vaikutusta. Myös se tuli esille, että kun organisaatiossa aletaan puhumaan arvoista ja niihin vedotaan päätöksenteossa, joutuvat myös avainhenkilöt uudenlaiseen syyniin. Henkilöstö tarkastelee sen jälkeen aiempaa tarkemmin sitä, miten johto toteuttaa arvoja arjessaan. Mikäli näin ei käy, menettää johto uskottavuuttaan ja myös arvojen merkitys latistuu. Siinä mielessä on äärettömän tärkeää, että yhteisölle valitaan parhaat mahdolliset arvot, joihin sitoudutaan ja niiden rikkomiseen voivat kaikki puuttua.

Arvot ja pelisäännöt vastaavat vaikeisiin johtamisen kysymyksiin

Oikeudenmukainen johtaminen on arjessa yllättävän vaikeaa. Työyhteisöissä tulee jatkuvasti tilanteita, joissa täytyy päättää vaikeista, ei kovinkaan mustavalkoisista asioista. Erityisesti henkilöiden väliset suhteet ovat haastavia teemoja. Samoin palkitseminen saattaa muodostua vaikeaksi, varsinkin kun henkilöillä on erilaisia rooleja, vastuualueita, tavoitteita, taustoja ja asiakkuuksia. Selkeät arvot kytketään usein työyhteisön pelisääntöihin, jolloin niistä saadaan vastauksia vaikeisiin kysymyksiin.

Mediallistunut ympäristö kaipaa luottamusta herättävää viestintää

Johtamisen konteksti monimuotoistuu, hektistyy ja mediallistuu. Sitä myöden myös tunneälyn merkitys johtamisessa korostuu. Pitäisi kyetä löytämään oikeat sanat kriisitilanteissa ja osata viestiä muutenkin eri media-areenoilla niin, että se rakentaa luottamusta. Tähänkin saadaan arvoista vastauksia. Esimerkkinä Johtaja on Media! on johtajuuden viestintätoimisto, jonka toinen arvo on rakentavuus. Se on ohjannut viestintää tilanteissa, joissa tekisi mieli ”lataista eetteriin pari valittua totuutta”. Kun on valittu arvoksi, ettei konseptissamme haukuta ulkopuolisia tahoja julkisesti, täytyy myös sen mukaisesti toimia. Muussa tapauksessa arvo menettää merkityksensä.

Lataa maksuton arvo-opas!

Mikäli haluat edistyä johtajana täyteen potentiaalisiin, suosittelen hyödyntämään arvoja syvällisesti. Alla olevasta linkistä voi ladata maksuttoman oppaan, joka auttaa kiteyttämään ja viestimään arvoista. Hyödynnä vapaasti. Jos haluat vaihtaa ajatuksia johtamiseen, arvoihin ja viestintään liittyen, voit varata kalenterista maksuttoman 15 min puhelinsparrauksen. Tässä linkki.

Menestystä johtajuuden haasteissa!

Opas Arvoihin

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.