Tekoälyn nopea kehitys tuo mukanaan merkittäviä muutoksia yhteisöihin ja asettaa uusia eettisiä haasteita. Arvoyhteisöt perustavat toimintansa vahvoihin arvoihin ja eettisiin periaatteisiin. Suosittelen, että näissä yhteisöissä varmistetaan tekoälyn käytön linjaaminen arvojen kanssa. Kannustan yhteisöjä tähtäämään kulttuuriin, jossa tekoälyyn suhtaudutaan pelon sijaan uteliaasti ja valppaasti.
Psykologinen turvallisuus muutostilanteissa
Tekoälyn tuoma muutos voi aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa, mikä heikentää oppimista ja innovaatiokykyä. Psykologinen turvallisuus on keskeinen tekijä avoimen keskustelun ja uuden oivaltamisen mahdollistamisessa. Tässä kolme vinkkiä arvoyhteisöjen psykologisen turvallisuuden tukemiseen:
- Yhteinen näkemys johtoryhmässä: Johtoryhmän on tärkeä muodostaa yhteinen tulkinta toimintaympäristön muutoksista ja tekoälyn roolista. Muutoskykyiset yhteisöt ymmärtävät viestinnän, tekoälymurroksen ja työn tekemisen murroksen yhteyden. Näistä yhteisöistä luodaan viestintä-älykkäitä organisaatioita, jotka seuraavat jatkuvasti toimintaympäristön muutoksia ja kehittävät viestintätapojaan. Yhtenäinen käsitys viestinnän sävystä on tärkeää; epäselvä muutosviestintä lisää pelkoa ja pelokas yhteisö on altis erilaisille uhkille.
2. Muutosagenttien verkosto: Yhteisöissä kannattaa muodostaa muutosagenttien verkosto eri tasojen ja tiimien jäsenistä. Nämä agentit ymmärtävät muutoksen dynamiikkaa ja kommunikoivat siitä inhimillisesti ja läpinäkyvästi. Heidän tehtävänään on myös järjestää turvallisia foorumeja, joissa ihmiset voivat ilmaista kysymyksiä ja huolia ilman pelkoa arvostelusta. Tekoälyyn liitetään helposti mystiikkaa ja siksi konkretia ja läpinäkyvyys ovat erityisen tärkeitä muutoselementtejä.
3. Eettisten ohjeistuksien luominen: Suosittelen luomaan yhteisön eettiset tekoälyohjeistukset yhdessä henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa. Eettisten ja arvoperiaatteiden ymmärtäminen laajasti on tärkeää erityisesti arvoyhteisöissä. Yhdessä luotuina ne varmistavat, että kaikki ymmärtävät periaatteet ja sitoutuvat niihin. Samalla tunnistetaan pysyviä elementtejä ja asioita, jotka eivät tekoälyn myötä muutu ja niistä saadaan selkänojaa.
Tekoälylle ei voi ulkoistaa ihmisen vastuuta
On tärkeää mieltää tekoäly vain apurina – ihmiset tekevät aina päätökset ja ovat niistä vastuussa. Suosittelen vahvistamaan psykologista turvallisuutta, luomaan selkeitä eettisiä periaatteita ja tukemaan tunneälykästä johtamista. Näin yhteisöt voivat nähdä muutoksen mahdollisuutena ja jokainen yhteisön jäsen kokee tulleensa kuulluksi ja arvostetuksi.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.