Otsikkokuva luotu tekoälykuvapalvelussamme
On keskusteltu paljon tekoälyn mullistavasta vaikutuksesta työelämään ja teknologian kehitykseen. Yksi näkökulma on jäänyt vähälle huomiolle: Miten tekoälyn kielimallit, kuten ChatGPT, vaikuttavat suoraan mieliimme?
Kun ajattelemme tietokoneohjelmia tai -sovelluksia, ajattelemme usein passiivista tiedonhakua, kuten Google-hakuja. Mutta ChatGPT on erilainen. Se ei ole vain ohjelma, vaan keskustelukumppani. Se käyttäytyy yllättävän samankaltaisesti kuin ihminen sähköpostissa tai chatissa. Se on kohtelias, vastaa kysymyksiin ja haluaa auttaa.
Tämä eettinen ja ihmisläheinen lähestymistapa tekoälyssä herättää kysymyksen: Ajaudummeko tilanteeseen, jossa näemme tekoälyn kollegana, tai jopa ystävänä? Onko riskinä, että meistä tulee liian empaattisia tekoälyä kohtaan?
Vaikka tekoälyn potentiaali työn tehostamiseen ja yhteiskunnallisen keskustelun parantamiseen on valtava, emme voi sivuuttaa sen mahdollisia vaikutuksia mielenterveyteemme.
Viimeisen puolen vuoden aikana toteuttamissani selvityksissä, joihin osallistui yli 70 viestinnän ja median asiantuntijaa, huomasin yllättävän vähän huomiota kiinnitettävän tekoälyn vaikutuksiin henkiseen terveyteemme.
Kannustaisin erityisesti mielen ja käyttäytymisen ammattilaisia osallistumaan tähän keskusteluun. On tärkeää, että yhteiskuntana teemme tekoälymatkaa yhdessä ja tarinallistamme sitä avoimesti. Siten voimme oppia, oivaltaa ja ymmärtää, miten hyödynnämme tekoälyä arjessa ja vältämme sen mahdollisesti aiheuttamat ongelmat.
Tutustu tekoälyselvityksiin
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.