GPTW palkitsi juuri Suomen parhaita työpaikkoja. Mitä politiikka voisi oppia niiden tavasta toimia ja viestiä?
Puoluekokoukset ovat tärkeitä johtajuuden kohtaamisia
Johtaja on Media! -arvoihin kuuluu rakentavuus, joten en mustamaalaa yhtä toimijaa. Sen sijaan rohkenen haastaa kaikkien poliittisten puolueiden johtajuutta, erityisesti niiden viestintästrategiaa. Tähtääkö se auttamiseen vai oman vallan vahvistamiseen? Rakentaako se luottamusta? Puoluetoimintaa toteutetaan eri media-areenoilla. Puoluekokoukset ovat puolueiden luultavasti tärkeimmät tilaisuudet, joihin kokoontuu suuria määriä avaintahoja. Niissä luodaan suuntaa tulevaisuudelle, kuullaan ylimmän johdon sanomaa yhteisölle siitä, mikä toiminnassa on tärkeää ja miten luodaan menestyvä strategia jatkoa ajatellen. Kokoontumiset ovat tärkeitä johtajuuden, inspiraation. luottamuksen rakentamisen ja yhteisöllisyyden lähteitä. Puolueen jäsenet haluavat vahvistusta sille, miksi he tekevät puoluetyötä.
Onko puolueen ydinviestinä kilpailijan haukkuminen?
Mikä ydinviesti puoluekokouksista välittyy kannattajille ja koko kansalle? Ainakin median välityksellä ydinviesti on pääosin kilpailijoiden haukkuminen. Toisia puolueita syytellään huonoista päätöksistä ja luodaan sillä tavoin oikeutta omille toimille. Uskalletaanko olla itselle avoimesti kriittisiä, kantaa vastuuta ja tunnustaa jopa mokat? Missä ovat aiemmin puhuttu ratkaisukeskeisyys ja rakentavuus? Se miten johto puhuu omilleen tärkeimmissä kohtaamisissa, skaalautuu mediallistuneessa toimiympäristössä nopeasti joka puolelle.
Miten puolueiden arvot näkyvät konkreettisina tekoina ja viesteinä?
Käsittääkseni poliittisen puolueet perustuvat arvoihin. Miten puolueiden arvot tulevat esille konkreettisina tekoina? TV:n keskustelutilaisuuksissa 90% ajasta menee toisten syyttelyyn. Voiko se olla pelkästään taitavan toimittajan syy, vai olisiko syytä pohtia myös politiikkojen tapaa viestiä? Asiat ovat vaikeita ratkaistaviksi, mutta auttaako toisen osapuolen syyttely ratkaisemaan ongelmia ja toteutuuko niissä alkuperäiset arvot? Kuinka moni politiikko on myöntänyt julkisesti olevansa syyllinen johonkin, mistä häntä syytetään? Aika harvoin olen sellaiseen törmännyt, eli hakisin jotain toista reittiä päämäärään.
Voisiko politiikasta löytyä Suomen paras työpaikka?
Mitä Suomen parhaat työpaikat tekevät? Ne eivät hauku kilpailijoita, vaan panostavat mahdollisimman hyvään asiakas- ja työntekijäkokemukseen. Niissä jokaisella työntekijällä eturivistä toimitusjohtajaan on asiakkaita, joita halutaan palvella. Ketkä ovat poliittisten puolueiden asiakkaita ja tähdätäänkö niissä parhaaseen mahdolliseen kansalaiskokemukseen? Olisiko mahdollista, että myös politiikassa löytyy Suomen paras työpaikka? Puolue, joka konkretisoi arvonsa arjen teoiksi, viestii niistä ja tähtää sidosryhmiensä auttamiseen. Rohkaisen erottautumaan tällä saralla!
Yhteiskuntamme tarvitsee viisaita päättäjiä. Nyt olisi momentum tehdä asialle jotain, vaalit kolkuttavat ovella.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.