Haastattelin sisartani Milja Saksia huhtikuussa ilmestyvään Arvovalta-kirjaan. Milja työskentelee sote-yhtiö Luonan toimitusjohtajana. Hänen mielestään arvokeskustelu on niin fundamentti asia, että yrityksessä sen pitää olla toimitusjohtaja-vetoista tekemistä ja laajemmassa mittakaavassa toimialalla arvoista tulisi olla jonkinlainen yhteinen näkemys. ”Todelliset arvot heijastuvat kaikessa päivittäisessä tekemisessämme”.

KESKUSTELIMME SIITÄ, MITEN VASTUULLISUUS, ROHKEUS JA LUOTTAMUS korostuvat tällä hetkellä arvoina sote-sektorilla. ”Syynä ovat muun muassa pitkään jatkunut ja poliittisesti epäonnistunut sote-uudistus, kevään 2019 hoiva-gate sekä kuntapuolen taloudellinen ahdinko. Niistä johtuva yleinen keskustelu mediassa on nakertanut luottamusta kaikkiin osapuoliin, kuten poliittisiin päätöksentekijöihin, sote-yrityksiin, julkisen puolen toimijoihin, sote-ammattilaisiin sekä valvontaviranomaisiin. Se ei ole syventänyt toimialan keskinäistä yhteiskunnallista luottamusta, vaan päinvastoin. Kun luottamus on menetetty, nousee vastuullisuus arvona voimakkaasti esille. Toisaalta kestävyyshaasteiden edessä ollaan taas sen kynnyksellä, että tarvitaan rohkeutta. Rohkeutta pistää asiat kuntoon, tehdä asioille jotain.”

MILJA KESKUSTELI JUURI KESKIKOKOISEN KUNNAN SOTE-JOHDON KANSSA. Hän oli kysynyt, mitä pitäisi muuttua, jotta kunta jatkossa selviäisi kasvavasta vanhusväestöstä ja soten kustannusnoususta. ”Sieltä tuli 10 selkeää teemaa, joihin pitäisi tarttua. Siinä mielessä tiedetään paikallisesti melko hyvin, mitä pitäisi tehdä, mutta syitä toimiin tarttumiseen voi olla monta. Tullaan poliittisiin päätöksentekomalleihin, virkamiesrakenteen toimivuuteen, henkilöstön saatavuuteen sekä rahanpuutteeseen, tai ylipäätään resurssien riittämättömyyteen. Iso kysymys on, miten tässä tilanteessa tehdään vastuullisia valintoja, ollaan luottamuksen arvoisia ja myös rohkeita toteuttamaan sitä näkemyksellisyyttä, mitä organisaatiossa on. Nyt on sille momentum”.

PUHUIMME ARVOJEN VAIKUTUKSISTA SOTE-SEKTORISSA. ”Ne vaikuttavat koko ajan juuri nyt. Todelliset arvot heijastuvat jokapäiväisessä tekemisessä, valinnoissa ja päätöksissä kaikissa sote:n eri organisaatioissa ja poliittisessa päätöksenteossa. Tärkeä kysymys on, että ovatko sidosryhmien kokemat arvot samat kuin mistä organisaatio tai poliitikko viestii”. Milja ajattelee, että arvot ovat kokeneet teemana jonkinlaisen inflaation. ”Se johtuu varmaan siitä, että todelliset toimet eivät välttämättä korreloi niiden arvojen kanssa, jotka on organisaatioista tai poliitikkojen toimesta kommunikoitu. Silloin sidosryhmät saattavat kokea arvot päälle liimatuiksi”.

KIINNOSTAVA NÄKÖKULMA ARVOISTA. ”Kun puhutaan, että organisaatioissa voi olla niin sanottuja piilopomoja, voi niissä olla myös niin sanottuja piiloarvoja, joita ei ole kommunikoitu, mutta jotka vaikuttavat toimintaan. Vastuullisen johtamisen näkökulmasta on tärkeää, että sellaiset piiloarvot on tunnistettu”.

”TODELLISET ARVOT VAIKUTTAVAT MEIDÄN KAIKISSA PÄÄTÖKSISSÄ, pienissä ja isoissa, päivittäin. Ajattelisin, että tänä päivänä sote-alalla ei pärjää, mikäli organisaation tai poliitikon todelliset arvot eivät ole linjassa vastuullisuuden, luottamuksen tai rohkeuden kanssa. Siksi ajattelisin, että ne ovat tällä hetkellä tämän alan keskeiset arvot”.

Haastattelun ja paljon muuta voit lukea kokonaisuudessaan tuoreesta Arvovalta-kirjasta.

Tutustu myös muihin kiinnostaviin henkilöhaastatteluihin!

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.