Olet varmaan huomannut, että nyt mennään kovaa vauhtia johtamisympäristön muutoksissa. Kriisit ovat viimeisten vuosien aikana muuttaneet vallitsevaa arvo- ja vastuullisuusilmapiiriä. Tekoälyn kehittyminen on kaikkien huulilla ja jokaisen organisaation johdon agendalla pohtia, miten se heijastuu organisaation tekemiseen.

Olen saanut tutustua aika monen organisaation viestintäsuunnitelmiin- ja strategioihin, jotka on luotu viimeisen parin vuoden aikana. Vaikka ne on tehty pieteetillä ja asiantuntemuksella, joudutaan suuri osa niistä tänä vuonna päivittämään. Miksi?

Harva viestintästrategia huomioi tekoälyä ja arvomurrosta

Nimittäin harvassa niistä on huomioitu tekoälyn ja arvoilmapiirin muutosten vaikutuksia viestintään ja kaikkeen vaikuttamiseen, jota organisaatiossa tehdään.

Viestintäjohdon on oltava hereillä. Muutos on historiallisen nopeaa. Vertaisin sitä aikaan 90-luvulla, jolloin internet tuli valtavirtaan. Toinen muutoshyppy nähtiin viestinnän saralla, kun sosiaalisen median kanavat tulivat laajaan käyttöön. Ero nykyiseen muutokseen on ainakin se, että nyt vauhti on moninkertainen ja taustalla on paljon laajemmat resurssit kuin silloin.

Muutos mahdollista valta-asetelmien uudelleenjärjestystä

Ajattelisin, että nyt on mahdollisuus luoda jotain uutta olemalla utelias ja rohkea kokeilemaan. Samalla on oltava valpas, ettei astuta sudenkuoppiin, joita teknologinen murros tarjoaa. Tarvitaan siis vahvaa yhteispeliä, kokeilukulttuuria ja rohkeutta tehdä myös sopivasti vääriä valintoja.

Oleellista muutoksessa onkin pitää agendalla jatkuvasti arvot, vastuullisuus, henkilöstön hyvinvointi ja se maksava asiakas, joka kaikilla sektoreilla on olemassa.

Uudistuvat organisaatio on yleensä kiinnostava työpaikka

On hyvä rohkaista itseään sillä, että ne organisaatiot, jotka ottavat muutoksen terveellä innostuksella vastaan, ovat myös kiinnostavia työpaikkoja. Nyt jaetaankin valta-asetelmia isolla kädellä. Jaossa on paalupaikkoja toimialojen edelläkävijöille sen suhteen, mihin tavoiteltava omistajuus, johto, esihenkilöt, henkilöstö ja asiakkaat menevät. Kooltaa pieni toimija voi olla vaikutukseltaan suuri.

Kaipaako työyhteisösi tekoälykoulutusta?

Tässä artikkelissa olevat kuvat on tiimini graafikon luomia tekoälyn avulla. Pidämme hänen kanssaan vuorovaikutteisia ja käytännönläheisiä työpajoja, joissa opetellaan ChatGPT:n (teksti) ja Midjorneyn (tekoälykuvat) käyttöa. Tuotamme myös tiimissämme asiakkaillemme tekoälykuvia ja haluamme herättää keskustelua niistä osana vaikuttamisen muutosta.

Jos haluat keskustella aiheesta oman organisaatiosi kohdalla, ota vapaasti yhteyttä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.