Kunnat ovat usein alueensa suurimpia työnantajia työntekijöiden lukumäärän perusteella. Kunnan viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat näkyvissä viestintärooleissa joutuen myös vihapuheen ja maalittamisen kohteiksi. Keskustelu- ja viestintäkulttuuri vaikuttaa kunnan elinvoimaisuuteen, viihtyvyyteen ja maineeseen, joten kunnilla on siten intressi osallistua aiheen kehittämiseen.

Tapoja on monia. Esimerkiksi Nurmijärven kunnan valtuustoryhmät ja viranhaltijajohto ovat julistaneet yhteisen sitoumuksen keskustelurauhan aikaansaamiseksi.

Tärkeä viesti paremman keskustelukulttuurin tärkeydestä

Kaikilla kunnilla nyt olisi erinomainen mahdollisuus osallistaa kuntalaisensa ideoimaan parhaita käytänteitä vihapuheen ja maalittamisen ennaltaehkäisemiseksi. Se sisältäisi tärkeän viestin kunnan arvoista ja vastuullisuudesta. Osallistamisen voi toteuttaa nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Parhaat ideat helpottavat päätöksentekoa ja viestintää

Johtaja on Media!:n ja Innoduelin yhteisessä konseptissa kuntalaisille jaetaan linkki, jonka kautta he pääsevät antamaan vastauksensa avoimiin kysymyksiin ja arvioimaan toisten antamia vastauksia. Konsepti tarjoaa kuntalaisten parhaat ideat strukturoituna, mikä helpottaa kunnan päätöksentekoa ja aiheesta viestimistä.

Avoimet kysymykset tuovat vastaajien luovuuden esiin

Jokaisen kunnan kohdalla voidaan stilisoida kysymyksiä juuri sopiviksi, mutta ainakin seuraavat avoimet kysymykset tuottaisivat hyödyllisiä vastauksia.

  • Miten voisimme parantaa kuntayhteisömme keskustelukulttuuria rajoittamatta sananvapautta?
  • Minkälaiset reagointitavat olet huomannut toimiviksi joutuessasi vihapuheen/maalittamisen kohteeksi?
  • Miten voisimme ennaltaehkäistä vihapuheen/maalittamisen kohteeksi joutumista?

Yhteiskehittämisestä paljon hyötyjä

Kokemuksemme mukaan kevyen yhteiskehittämisen avulla saadaan kunnalle ainakin seuraavat hyödyt:

  • Demokratia, mielipiteen tärkeys ei ole vastaajan positiosta tai maineesta kiinni
  • Anonymiteetti, jokainen uskaltaa sanoa mielipiteensä
  • Nopea ja helppo päätöksenteko tulosten pohjalta
  • Kuntalaisilla mahdollisuus vaikuttaa suoraan
  • Yhteisön luovuus saadaan esiin
  • Kunnalla on mahdollisuus viestiä tuloksista nopeasti

Kunnat rakentamaan parempaa keskustelukulttuuria

Mitä useampi kunta osallistaisi kuntalaisiaan ideoimaan parempaa keskustelu- ja viestintäkulttuuria, sitä suurempi mahdollisuus meillä kaikilla olisi myös oppia paremmiksi keskusteluijoiksi. Olen saanut toimia #HyvinSanottu -hankkeessa kumppanina ja on ollut hienoa nähdä, kuinka yli 100 yhteistöä on lähtenyt mukaan rakentamaan parempaa keskusteluympäristöä.

Sovi 15 minuutin esittely

Kannustan kuntia osallistamaan henkilöstöään ja kuntalaisiaan ideoimaan paremman kuntayhteisön puolesta. Jos haluat lisätietoa kuntasi kevyestä yhteiskehittämisestä, ota yhteyttä tai jätä yhteystietosi sopiaksesi ajankohdan 15 minuutin Teams-esittelylle.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.