Yrityksissä puhutaan paljon arvoista, samoin 3. sektorin organisaatiot on pääosin syntyneet jotain arvoa toteuttamaan. Myös kuntien päätöksenteko on mitä suurimmassa määrin arvojohtamista. Kuntavaalien kynnyksellä on ajankohtaista pohtia sitä, mikä merkitys arvoilla on kunnan elinvoimaisuuteen ja maineeseen.

Arvot mukaan jo asioiden valmisteluun

Olisi erityisen tärkeää, että luottamushenkilöillä on keskenään yhteinen näkemys siitä, mitkä ovat kunnan arvot ja kuinka ne ohjaavat päätöksentekoa. Virkakoneiston tulkinta yhteisesti määritellyistä kunnan arvoista pitäisi näkyä jo asioiden valmistelussa. Parhaimmillaan arvot ohjaavat koko päätöksentekoprosessia ja vahvistavat sen johdonmukaisuutta. 

Poliittisten ja muiden arvojen sekoittuminen

Arvot eivät helppo teema. Yksi kuntajohtamisen vaikeus on erottaa poliittiset ja muut arvot toisistaan. Tiukkenevan kuntatalouden keskellä arvojohtaminen voi joutua koetukselle, mutta mitä paremmin kunnan arvot on yhdessä määritelty, sitä paremmin ne voivat ohjata valintoja. On paljon esimerkkejä siitä, miten helposti epäselvien arvojen kanssa taisteleva kunta ajautuu päätöksenteossaan riitelyyn ja umpikujiin.

Johdonmukainen kuntapäätöksenteko houkuttelee yrityksiä

Itselleen sopivaa toimintaympäristöä etsiville yrityksille kunnan maine ja julkisuuskuva voivat olla hyvin merkityksellisiä. Harva yrityspäättäjä haluaa investoida kuntaan, joka näyttää ulospäin kovin riitaisalta ja epäjohdonmukaiselta. Parhaimmillaan tilanne on kunnalle ja yritykselle win-win. Menestyvä yritys markkinoi toiminnallaan kuntaa ja hyvämaineinen kunta houkuttelee yrityksiä.

Valmistautumista julkista haastamista vastaan

Käsittelin aihetta varsin laajasti Arvovalta-kirjaa kirjoittaessa ja tein havainnon, miten kuntia tullaan haastamaan julkisesti niiden arvoista. Esimerkiksi kuntien tavasta kilpailuttaa sote-hankintoja tullaan keskustelemaan vielä arvojen näkökulmasta paljon.

Yhteiskehittäminen on demokraattinen tapa valita kunnalle arvot

Arvojen haastamiseen liittyen olisi syytä varautua vähintäänkin siten, että arvot on määritelty demokraattisesti. Tarkoitan sillä sitä, että kunnan virkamiesjohto, työntekijät ja luottamushenkilöt voivat osallistua arvojen valintaan ja sanoittamiseen siten, että jokaisen mielipide on yhtä tärkeä. Siihen kevyt yhteiskehittäminen on oivallinen keino. Kunta saa nopeasti ja kustannustehokkaasti demokraattisen mielipiteen tärkeimmistä arvoista ja niiden sanoituksista. Siihen tietoon on hyvä perustaa myös päätökset arvoista.

Suositeltavat artikkelit:

Miten yhteisölle luodaan parhaat mahdolliset arvot?

Arvot – se johtajuuden vaikein laji

Jos arvot – viestintä – johtajuus -teemat kiinnostavat, ota vapaasti yhteyttä.

Jukka Saksi
KTT, viestintä- ja arvovalmentaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

Valmentaa organisaatioita teemoissa johtajuus, arvot ja viestintä.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v esimies- ja johtamistehtävissä ennen viestintäyrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuuden murroksesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinstä, Instagramista ja Mastodontista. Linkit kaikkiin sisältöihin löytyvät täältä.

Voit tilata Jukan sparraamaan alla olevasta linkistä!

PYYDÄ YHTEYDENOTTOA
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.