Uudet kunnanvaltuustot valittiin kesällä 2021 vaikean muutostilanteen keskellä. Keväällä moni toivoi, että uusi valtuustokausi pääsisi alkamaan ilman koronarajoitteita, mutta näin ei käynytkään.
Kuntien päättäjät ovat historiallisen vaikeiden päätösten edessä. Valtuutettujen tapaa kommunikoida ja kohdella toisiaan, seurataan nyt tarkemmin kuin koskaan. Valtuutettujen keskustelu- ja viestintäkulttuuri vaikuttaa kunnan elinvoimaisuuteen, viihtyvyyteen ja maineeseen.
Yhteiset pelisäännöt vahvistavat kunnan mainetta ja elinvoimaisuutta
Kunnilla olisi nyt etsikkoaika osallistaa valtuutetut ideoimaan linjauksia ja käytänteitä yhteistyön mahdollistamiseksi. Kyse on kaikkien suomalaisten kannalta tärkeästä asiasta, koska meistä jokainen asuu jossain kunnassa.
Haasteellisessa toimintaympäristössä tarvitaan toisten mielipiteiden kunnioittamista, tilaa diversiteetille, liiallisen politisoitumisen välttämistä ja sovittelevaa viestintätapaa. Eli arkisemmin sanottuna valtuustot tarvitsevat nyt poikkeuksellisen selkeät ja yhdessä demokraattisesti laaditut pelisäännöt. Ne antavat selkänojaa yhteistyölle ja vahvistavat myös ulospäin kunnan elinvoimaisuutta ja vastuullisuutta.
7 valtuustotyön perustarvetta
Toimivat pelisäännöt tukevat ainakin seitsemää valtuustotyön perustarvetta:
- Kyvykkyyksiä, asioita voidaan viedä loppuun asti
- Autonomiaa, yhteisesti luodut pelisäännöt sitouttavat
- Yhteisöllisyyttä, parhaat käytänteet on luotu yhdessä
- Demokratiaa, jokaisen mielipide on ollut yhtä tärkeä
- Brändiä, rakentava ja johdonmukainen toiminta vahvistaa kunnan houkuttelevuutta ja mainetta
- Riskienhallintaa, riitaisa ja epäluottamusta henkivä valtuusto on kunnalle iso riskitekijä
- Vastuullisuutta, rakentava, ratkaisukeskeinen ja osapuolia kunnioittava kommunikointi on vastuullisuutta.
Luodaan yhteiset pelisäännöt puolessa päivässä
Miltä kuulostaisi lähtökohta, että uusi valtuusto voisi luoda demokraattiset ja rakentavat pelisäännöt toiminnalleen puolessa päivässä? Koronaturvallisesti, paikasta riippumatta.
Se onnistuu ketterän yhteiskehittämisen ja hyvän valmistelun avulla. Esimerkiksi niin, että valtuuston jäsenet ideoivat parhaat käytänteet hyödyntämällä ohjatusti osallistamisen työkalua. Kahdella kysymyksellä voidaan hahmottaa nykytila ja jatkokysymyksillä priorisoidaan yhteiset pelisäännöt. Tämä kaikki voidaan toteuttaa etäyhteyksin muutamassa tunnissa, esimerkiksi osana valtuuston kehittämispäivää.
Mahdollisuus uudistaa poliittista toimintakulttuuria
Vaikka nykypäivänä koko yhteisön osallistaminen on tärkeä osa kulttuurin luomista ja arvotyötä, on valtuusto kuitenkin kuntansa maineen, vastuullisuuden ja johtamiskulttuurin esimerkin näyttäjä. Kun valtuusto luo osallistavasti ja demokraattisesti toimivat ja tehokkaat käytänteet, luo se samalla koko kunnan organisaatioon positiivisen esimerkin. Samalla on mahdollisuus uudistaa poliittista toimintakulttuuria ja kommunikointitapaa sellaiseksi, jossa oman ja puolueen edun sijaan fokusoidaan kunnan etuun. Sitä kaipaavat niin kuntalaiset kun muutkin sidosryhmät.
Lataa pdf-esite valtuuston pelisääntöjen luomisesta
Jos haluat lisätietoa, tutustu linkistä pdf-esitteeseen, jossa kuvataan nopea, ketterä ja kustannustehokas tapa valtuuston pelisääntöjen luomiseen. Ota yhteyttä ja pyydä valtuustollesi tarjous!
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.