Kehotteiden muotoilu generatiiviselle tekoälylle eli promptaus, tulee olemaan meidän kaikkien tietotyöläisten perustaito. Olen jakanut sisällöissäni ja tekoälykoulutuksissani erilaisia promptiketjuja, joiden avulla voit syventää haluamaasi aihetta tekoälyn kanssa ja saada siltä konkreettisia ehdotuksia toimenpiteisiin. Promptata voikin monella tavalla. Jos päätät tässä vaiheessa opetella vain yhden promptin, suosittelen, että käytät tätä vinkkiä:
”Kysy ensin tekoälyltä, mitä tietoa se tarvitsee voidakseen tarjota sinulle hyvän vastauksen”
Tämä toimii oikeastaan mihin tahansa teemaan liittyen. Saat tällä tavoin paljon enemmän sinulle räätälöidyn vastauksen geneerisen vastauksen sijaan.
Esimerkki promptin käytöstä
Tässä esimerkissä kysyn ChatGPT:ltä, mitä tietoa se tarvitsee, jotta se voi ehdottaa minulle yt-menettelyihin liittyvää sparraussessiota.
ChatGPT pyytää näissä tilanteissa yleensä 5-8 taustoittavaa tietoa ymmärtääkseen paremmin toivettasi.
Kun vastaat tässä esimerkissä näihin seitsemään tarkentavaan kysymykseen, saat sinulle räätälöidyn vastauksen, jota muotoilemalla omiin tarkoituksiisi säästät aikaa ja parannat työsi laatua.
Itse olen saanut yhden päivän lisää aikaa työviikkooni tekoälyn avulla. Toivottavasti tämä vinkki edistää myös sinun matkaasi tekoälyn hyödyntämiseen arjessa. Kannustan siihen, että tekoälymatkasta tehdään osallistava ja yhteinen muutosmatka, jossa hyvinvointi asetetaan ykköstavoitteeksi.
Mikä tekoälyn suhteen mietityttää sinua?
Voit kysyä mitä tahansa tekoälystä johtamiseen, viestintään ja arvoihin liittyvää teemaa. Lupaan vastata jokaiseen kysymykseen parhaan tietoni mukaan. Jos voin olla avuksi koulutuksiin liittyen, ota vapaasti yhteyttä haluamallasi tavalla. Alla yhteystiedot.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.