Yksi sykähdyttävimmistä hetkistä vuoden 2024 tekoälykoulutuksissani oli, kun huomasin salissa 75-vuotiaan yrittäjän. Siinä hän istui, silmät innosta kiiluen, kynä kädessä ja kysymyksiä satelemassa. Hän ei ollut paikalla vain kuullakseen ”jotain uutta”, vaan ottamassa haltuun työkalua, joka muovaa tulevaisuutta. Ei vain omaansa, vaan myös hänen yrityksensä ja sen asiakkaiden tulevaisuutta.
Kyse ei ollut siitä, että hän tarvitsi tekoälyä pakon edessä, vaan siitä, että hän halusi ymmärtää, oppia ja uudistua. Uteliaisuus ajoi häntä eteenpäin.
Tämä sai minut pysähtymään:
Miksi osa meistä antaa uteliaisuutensa hiipua?
Miten voisimme paremmin vaalia tätä taitoa, joka vie meidät kohti uudistumista ikään katsomatta?
Uteliaisuus on taito, jonka voi menettää ja jonka voi vahvistaa
Uteliaisuus ei ole vain lapsille kuuluva luonnollinen piirre, vaan taito, joka tekee meistä rohkeita, avoimia ja oppimiskykyisiä. Mutta arjen vastoinkäymiset, kiire, muutospelot ja negatiivinen mediaympäristö voivat viedä meiltä tämän taidon.
On helppoa käpertyä omaan kuplaansa, kun maailma tuntuu vaativan enemmän kuin antaa. Muutokset työelämässä voivat tuntua pelottavilta, ei innostavilta. Uuden oppiminen voi tuntua raskaalta, jos lähtökohtana on ”en minä enää opi”. Somen räväkät mielipiteet, öyhöttäjät ja trollit tukkivat feedimme ja vievät tilaa sille, mikä voisi inspiroida ja kasvattaa uteliaisuuttamme.
Olemme huomaamattamme alkaneet reagoida sellaiseen, mikä vie meiltä enemmän energiaa kuin antaa. Jokainen ”reagointi” provosoivaan sisältöön vahvistaa sen näkyvyyttä sekä somealustoilla että omassa mielessämme. Siinä, missä voisimme rakentaa ja oppia, annamme valtaa sille, mikä repivästi huutaa.
Mitä valitsemme kuluttaa ja kuinka viestimme?
Rakentava uteliaisuus alkaa usein siitä, mitä valitsemme kuluttaa ja kuinka itse viestimme. Onkin hyvä kysyä itseltään:
Seuraanko viestijöitä, jotka haastavat minua ajattelemaan rakentavasti ja syvemmin?
Viestinkö itse niin, että minut kuullaan ja ymmärretään, vaikka olisin eri mieltä?
Olen jo 10 vuotta sitten tehnyt päätöksen, että haluan viestiä itse aina rakentavasti ja seuraan vain sellaisia tahoja, jotka tuovat minulle arvoa ja kasvattavat ajatteluani. Tämä valinta ei ole vain arkea helpottava linjaus, vaan strategia, joka on pitänyt oman somefiidini varsin mielekkäänä ja samalla ylläpitänyt omaa uteliaisuuttani.
Ajattelisin, että rakentava viestintä ei ole pehmoilua. Se on taito ilmaista mielipiteitään ja arvojaan niin, että keskustelu johtaa eteenpäin, ei umpikujaan. Siinä on oma tavoitteeni edelleen.
Mitä 75-vuotias yrittäjä voi opettaa meille?
Palataan vielä siihen 75-vuotiaaseen yrittäjään. Hän oli tekoälykoulutuksessa, koska hän ei suostunut jäämään paikalleen. Hän ei kysynyt itseltään, ”onko tämä minulle liian myöhäistä?”, vaan ”mitä minä voisin tästä oppia?”. Hänen uteliaisuutensa voitti pelon siitä, ettei hän tietäisi tarpeeksi tai että hän näyttäisi epävarmalta.
Samaa asennetta tarvitsemme kaikki. Uteliaisuus ei ole vain älykkyyttä tai tiedonjanoa. Se on rohkeutta myöntää, ettei tiedä kaikkea ja halua ottaa selvää. Se on kykyä katsoa asioita uudesta näkökulmasta, kysyä ”entä jos?” ja tarttua mahdollisuuksiin, joita muut eivät näe.
Vahvistatko sinä uteliaisuuttasi ensi vuonna?
Ensi vuosi tuo tullessaan varmasti muutoksia. Niihin voi suhtautua uhkina tai mahdollisuuksina. Uteliaisuus on se taito, joka auttaa näkemään muutokset avoimin mielin ja tekemään niistä itselleen hyödyllisiä. Samalla ollen valppaana, ettei astu esimerkiksi tietoturvamiinoihin.
Voisiko sinun uudenvuodenlupauksesi liittyä uteliaisuuden vahvistamiseen?
Mitä jos lupaisit tehdä jotain konkreettista itsesi hyväksi, mikä vie sinua oikeaan suuntaan ja tuo samalla hyvää mieltä ja onnistumisen tunteita? Ehkä se on uusi koulutus, uuden taidon opettelu, inspiroivien ihmisten seuraan hakeutuminen tai rakentavamman someympäristön luominen itsellesi.
Ainakin itse haluan jatkuvasti kysyä itseltäni:
Mitä voisin oppia, jos suhtaudun avoimemmin uusiin asioihin?
Kenen kanssa voisin jakaa ajatuksiani ja kasvaa yhdessä?
Millainen maailma avautuu, kun valitsen seurata inspiroivia ja rakentavia sisältöjä?
Käytä 1 min ja testaa suhteesi kiireeseen ja tekoälyyn!
Jos koet kiireen tunnetta, se voi myös toimia esteenä uuden oppimiselle. Voit saada tähän teemaan näkökulmia ja vinkkejä käyttämällä 1 minuutin kyselyyn, jonka perusteella saat tiiviin analyysin siitä, miten suhtaudut kiireeseen ja tekoälyyn. Vastaa tästä linkistä!
ps. Otsikkokuva on tehty Midjorneylla.
pss. Jos haluat oppia konkreettisesti toimivia prompteja, lataa linkistä maksuton opas, johon olen luonut 100+5 erilaista konkreettista prompti-ideaa.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.