Edelleen monessa isossa organisaatiossa ylimmällä johdolla on assistentteja tukenaan. Pätevä assistentti on johtajalleen kullanarvoinen oikea ja joskus myös vasen käsi.
Assistentti vaikuttaa esimiehensä välittämään ydinsanomaan
Olen saanut kohdata työurani aikana satoja johtajia ja olla sitä myöden tekemisissä heidän assistenttiensa kanssa. Assistentit useimmiten päättävät pomojensa aikatauluista, resursseista, arvioivat ketkä pääsevät johtajan juttusille ja mihin kohtaamisiin johtajien kannattaisi kiireisessä työrytmissään osallistua. He pitävät langat käsissään, varmistavat tuhansia pieniä ja suuria asioita usein kiireen keskellä. He auttavat esimiehiään valmistautumaan tärkeisiin viestintätilanteisiin ja vaikuttavat siten koko organisaation ydinsanomaan. Ilman assistentteja moni firma olisi tuuliajolla, näin uskallan sanoa.
Tie kulmahuoneeseen käy yhä usein assistentin kautta
Uskoisin, että assistentit ovat myös osittain aliarvostettu ammatti. Ei tosin johtajien itsensä näkökulmasta, he yleensä näkevät työn merkityksen ja arvostavat assitenttejaan todella paljon. Sen sijaan joissain muissa sidosryhmissä olen havainnut suhtautumisongelmia ja jopa vähättelyä. Assistenteilla on merkittävästi valtaa ottaa kantaa ja vaikuttaa. Voisikin antaa vinkin, että jos haluaa olla pomon kanssa väleissä, kannattaa olla siis hänen assistenttinsa kanssa väleissä :). Sain tästä hyvän opin 2009-2010 väitöskirjatyössäni, kun lähestyin suurten finanssiyhtiöiden ylintä johtoa haastattelupyynnöillä. Koska johtajat eivät käyttäneet vielä silloin somea, eikä minulla ollut laajoja verkostoja, opin myymään ideani johtajan ajankäytöstä tutkimukseen ensin assistentille. Jos hän ”osti” idean, meni se joka kerta läpi myös johtajalle. Se mahdollisti kymmenet kohtaamiset kulmahuoneissa, joista sain valtavasti lisää näkökulmaa johtajuuden hahmottamiseen.
Assistentti tarvitsee ymmärrystä myös mediallistumisen logiikasta
Jos johtajalla on vastuulla satoja tai tuhansia johdettavia, on assistentti palkkansa arvoinen ja tehostaa johtajan tekemistä merkittävästi. Parhaimmillaan hän vapauttaa johtajan aikaa juuri siihen, missä sitä eniten tarvitaan – päätöksentekoon ja johdettavien tukemiseen. Työ edellyttää osaamista, älykkyyttä ja pelisilmää, sekä johtajan arvomaailman tunnistamista. Mediallistuneessa johtamisympäristössä assistenteilta edellytetään myös ymmärrystä viestinnän logiikasta. Se missä assistentti erityisesti voi tänä päivänä tuottaa esimiehelleen lisäarvoa, on tukea häntä johtajuusviestinnässä, maineen vahvistamisessa ja luottamuksen rakentamisessa. Johto tarvitsee vierelleen haastaja- ja rohkaisijatahon, johon voi täysin luottaa.
Muistakaamme siis arvostaa assareita arjessa ja myös viestiä siitä. Heidän onnistuminen työssään vaikuttaa kaikkien organisaatiossa työskentelevien onnistumisiin.
Dialogista kevään dotusta!
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.