Generatiivinen tekoäly (AI) on noussut viime vuosina keskeiseksi aiheeksi niin teknologiassa kuin eri alojen johtamisessa ja asiantuntijatyössä. Tämän artikkelin tavoitteena on tarjota johtajille ja asiantuntijoille kaikilla sektoreilla selkeä ymmärrys siitä, mitä generatiivinen tekoäly on, miten se toimii ja miten se voi tukea päätöksentekoa ja innovaatiota työssänne.

Mikä on generatiivinen tekoäly?

Generatiivinen tekoäly viittaa AI:n alalajiin, joka keskittyy uuden sisällön, kuten tekstien, kuvien, musiikin tai videoiden, luomiseen. Se oppii olemassa olevasta aineistosta ja käyttää tätä tietoa uuden, alkuperäisen sisällön tuottamiseen.

Miten generatiivinen tekoäly toimii?

Generatiiviset AI-mallit, kuten GPT, perustuvat syvään oppimiseen ja neuroverkkoihin. Ne analysoivat laajoja datamääriä ja oppivat ymmärtämään kieliopin, kontekstin ja luovuuden perusteita. Tämä mahdollistaa niiden käytön monipuolisissa sovelluksissa, aina automatisoidusta raportoinnista luovaan ongelmanratkaisuun.

ChatGPT: generatiivinen tekoäly keskustelussa

ChatGPT on esimerkki generatiivisesta AI:sta, joka on suunniteltu jäljittelemään ihmismäistä keskustelua. Se voi auttaa teitä tuottamaan raportteja, vastaamaan asiakaskysymyksiin tai jopa luomaan koodia. ChatGPT tarjoaa johtajille ja asiantuntijoille tehokkaan työkalun tiedonhallintaan ja kommunikaatioon.

Bing ja tekoäly

Bingin hakukone hyödyntää AI:ta tarjotakseen tarkempia ja kontekstuaalisia hakutuloksia. Tekoäly parantaa hakukokemusta ja auttaa löytämään nopeasti relevanttia tietoa päätöksentekoa varten.

Tässä esimerkki kuvasta, jonka loin Bingin avulla. Pyysin tekoälyltä kuvaa James Bondista rannalla robotin kanssa.

Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen

Generatiivinen AI tarjoaa monipuolisia hyötyjä:

  1. Sisällöntuotanto: Automaattisen raportoinnin ja analyysien kirjoittaminen.
  2. Koodaus: Automaattinen koodin generointi ja debuggaus.
  3. Kielikäännökset: Tarkat käännökset eri kielille.
  4. Graafinen suunnittelu: Graafisten elementtien luominen.

Lisätietoja tekoälystä ja sen hyödyntämisestä

Tutustu linkeistä tuoreisiin selvityksiimme sekä tekoälykoulutuksiimme, jotka on räätälöity erityisesti eri sektoreiden johdolle, viestintätiimeille ja asiantuntijoille.

ps. Otsikkokuva luotu tekoälyllä.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.