Ennustan, että vuosi 2021 tulee olemaan murrovuosi sen suhteen, miten sote-sektorin asiakas- ja hoitotyötä tekevät vaihtavat työpaikkojaan. Vuosi tulee olemaan myös kuuntelun, dialogin ja osallistamisen vuosi. Eturivin työtä tekevät pääsevät kertomaan sensuroimattomasti heille tärkeimmät työhön liittyvät veto- ja pitovoimatekijät sekä konkreettiset kehittämisideansa.

Mediallistunut maailma tuo johtamisen todellisuuden esiin

Sen sijaan, että kritisoimme sote-sektorin johtamista ja osoitamme, mikä siellä on pielessä, tulemme kuuntelemaan enemmän johdettavia. Alan työnantajat voivat konkreettisesti osoittaa valinnoillaan ja viestinnällään, miten tärkeinä ne pitävät hoitajien priorisoimia asioita. Teoilla osoitetaan hoitajien arvostus. Tiedän useita sote-johtajia, jotka ajattelevat johtamista palvelutehtävänä. Vuosi 2021 tulee näyttämään, miten tärkeässä roolissa se onkaan, koska mediallistunut maailma tuo sen läpinäkyvämmin esiin.

Kestävä sote-alan työnantajakuva rakentuu dialogin ja osallistamisen kautta

Jotta hoitajakato estetään, täytyy työyhteisöissä parantaa niitä asioita, joita hoitajat pitävät itse tärkeimpinä. Mikäli halutaan pitää nykyiset hoitajat työssä ja saada rekrytoitua uusia, tulee koko alan työnantajakuvaa rakentaa aidon kuuntelemisen ja osallistamisen kautta. Avainhenkilöt tekevät edelleen suurimmat päätökset, mutta niihin taustalle tarvitaan nykyistä laajempaa osallisuutta ja hyvien käytänteiden jakamista. Se edellyttää osin isojakin muutoksia sote-organisaatioiden johtamiskulttuureihin, arvoihin, sekä viestinnän käytänteisiin.

Johtajien ja esihenkilöiden vaihtuvuus lisääntyy

Ennustan myös, että henkilöstön vahvemman äänen myötä alalla tullaan näkemään aiempaa enemmän johtajien ja esihenkilöiden vaihtuvuutta. Rekrytoinneissa aletaan painottamaan enemmän dialogin, empatian, osallistamisen sekä proaktiivisen viestinnän kyvykkyyksiä. Hoitohenkilöstö on keskustellut jo kauan siitä, missä työpaikassa on hyvä tehdä työtä ja tämä arviointi siirtyy yhä läpinäkyvämmäksi. Se tarkoittaa merkittäviä ongelmia työyhteisöille, joissa johtaminen koetaan epäammattimaiseksi.

Johtaja on Media! toteuttaa valittujen sote-työnantajien kanssa helmi-maaliskuussa 2021 valtakunnallisen hoitajien osallistavan yhteiskehittämisen. Se tuo hoitajien mielipiteet ja kehittämisideat demokraattisesti sekä strukturoidusti esiin. Toivomme siihen laajaa osallistumista. Prosessista voit lukea tarkemmin artikkelista

Voisiko Suomi olla maailman paras maa tehdä hoitotyötä?.

Jos hoitajien osallistamisen prosessi kiinnostaa, voit ladata alla olevasta linkistä pdf-prosessiesittelyn. Lataaminen ei edellytä yhteystietojen jättämistä eikä kirjautumista. Jos edustat sote-yhteisöä, joka haluaa olla mukana kumppanina, ota vapaasti yhteyttä. Kerron prosessista mielelläni siitä kiinnostuneille lisää.

Haluan toivottaa kaikkiin sote-yhteisöihin Turvallista ja Dialogista Vuotta 2021!

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.