Rohkenen ennustaa, että tulemme näkemään vielä tämän vuoden puolella näkyvissä rooleissa toimivien johtajien, asiantuntijoiden ja luottamushenkilöiden vaihtavan tehtäviä pitkälti arvonäkökulmien takia. Perustelen lyhyesti ennustukseni:
On meneillään monta isoa yhteiskunnallista ongelmaa
Yhteiskunnassamme on nyt isoja muutoksia, jotka heijastavat arvoja, vastuullisuutta ja eettisiä valintoja. Ne ovat vaikeita ja monimutkaisia kokonaisuuksia, jotka aiheuttavat tunteita, eikä ole mustavalkoisia vastauksia. Esimerkkeinä pitkittynyt korona-ongelma, sota kaikkine heijasteineen, johtamisongelmat työpaikoilla, arvokärjistymät, työvoimapula, hoitajalakko, sekä monet muut keskustelua herättävät teemat.
Organisaatioiden arvoja arvioidaan kriittisemmin
Edellä mainitut muutokset ovat saaneet ihmiset pohtimaan omia arvojaan. Erilaisissa tehtävissä olevat miettivät yhä enemmän, miten työ on tasapainossa omien arvojen, vastuullisuuden käsityksien ja merkitysten kanssa. Työntekijät, asiakkaat, yhteistyökumppanit ja muut sidosryhmät arvioivat aiempaa kriittisemmin organisaatioiden tapaa tehdä arvovalintoja ja viestiä arvoihin liittyvistä teemoista. Arvoille on syntynyt uutta valtaa. Niiden odotetaan toteutuvan arjessa.
Murros ei näy vielä konkreettisina toimina
Muutos ei välttämättä vielä näy suuressa mittakaavassa ,mutta olen havainnoinut paljon kytevää valmiutta siihen. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin ajattelun murros eskaloituu työpaikkojen ja vastuutehtävien vaihtamisena konkreettisesti. Tämä olisi päättäjien tärkeää havainnoida ja kyetä tekemään siitä organisaatiokohtaisia tulkintoja. Tulisi kyetä selkeyttämään omia ja yhteisön arvoja, etteivät ne jää päälleliimatun tuntuisiksi mainoslauseiksi, vaan niitä elettäisiin arjessa. Se tarkoittaa joissain tapauksissa myös henkilövaihdoksia.
Työyhteisöt vahvistuvat selkeiden arvojen kautta
Suuri potentiaali liittyy siihen, että organisaatioihin saadaan eri tehtäviin ihmisiä, jotka kokevat työn olevan tasapainossa omien arvojensa kanssa. Kun he saavat vahvistusta arvoilleen, ovat he rohkeampia käyttämään arjessa johtajuuttaan ja vahvistamaan siten organisaatiota. Silloin on rohkeutta käydä dialogia onnistumisen lisäksi myös arvoihin liittyvistä ongelmista. Erityisesti nuoret sukupolvet odottavat sitä. On suuri riski, jos se dialogi tukahdutetaan. Olen vakuuttunut, että tätä kautta organisaatiot ovat kiinnostavampia työpaikkoina ja ihmiset aloitteellisempia hakeutumaan työyhteisöihin, joissa kohtaaminen on todennäköisempää.
Sama logiikka pätee myös henkilöstön siirtymisiin
Ennustan, että tulemme näkemään useita konkreettisia esimerkkejä vielä tämän vuoden puolella siitä, miten merkittävissä tehtävissä olevat vaihtavat työroolejaan. Arvioisin, että sama logiikka pätee myös henkilöstön siirtymiseen esimerkiksi hyvinvointialueilla ja hoitajien keskuudessa yleisestikin.
Mitä sitten pitäisi tehdä?
Kannustan päättävissä asemissa olevia ottamaan arvot pikaisena asiana agendalle. Kirjoitin aiemmin siitä, miten arvoista on tullut kiireellisiä. On riskienhallintaa, että ylimmällä johdolla on jaettu käsitys edellä puhutuista teemoista. Ristiriitaisuudet luovat pelkoa ja pelokas organisaatio on erityisen haavoittuvainen tämän ajan arvokärjistyneessä ilmapiirissä.
Jos haluat vaihtaa aiheesta luottamuksellisesti ajatuksia, ota vapaasti yhteyttä.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.