Arvoisat aluevaltuutetut. Olen saanut tehdä havaintoja aluevaltuustoista hyvinvointialueiden selvityksen ja valmennustyön kautta. Alueissa on paljon eroavaisuuksia, mutta ainakin kolme yhteistä haastetta on kaikilla – ankara pula rahasta ja työntekijöistä sekä energiakriisi.

Joudutte tekemään tulevana talvena vaikeita päätöksiä. Valmisteilla olevat arvot tulevat tarpeeseen ja niitä tullaan julkisesti haastamaan.

Valtuutettujen oma toiminta ja viestintä vaikuttavat paljon siihen, minkälaiseksi hyvinvointialueen johtamis- ja viestintäkulttuuri rakentuvat. Tapanne viestiä ja antaa lausuntoja heijastuu työnantajakuvaan, työn sujuvuuteen ja luottamukseen.

Aluevaltuutetut tulevat saamaan kansalaisilta paljon painetta tehostaa palveluita. On äärimmäisen tärkeää, ettei niissä tilanteissa sorruta kollegiaaliseen selkäänpuukottamiseen eikä toisten syyttelyyn, vaan ratkaistaan ongelmat luottamuksen ja avoimuuden ilmapiirissä.

Paikkoja oman hännän nostoon toista alas painamalla tulee paljon. Siitä pidättäytyminen vaatii etiikkaa ja selkärankaa.

Alueissa on paljon eroavaisuuksia, mutta ainakin kolme

yhteistä haastetta on kaikilla

– ankara pula rahasta ja työntekijöistä

sekä energiakriisi.

Jos valtuutetut ”ohijohtavat” operatiivisen johdon yli, saatetaan organisaatio epäluottamuksen ja sekaannuksen tilaan. Aluevaltuuston keskinäisten pelisääntöjen olisikin oltava mahdollisimman selkeät.

Rohkaisen valitsemaan henkilöstön hyvinvoinnin johtamisen ykkösprioriteetiksi. Sitä kautta muutkin tavoitteet, kuten asiakkaiden parempi palvelu, voidaan saavuttaa.

Nyt tuhannet hyvinvointialueilla työskentelevät pohtivat omaa rooliaan ja motivaatiotaan. Jos aluevaltuusto taistelee keskenään vallasta ja näyttäytyy ulospäin riitaisalta, ei se ainakaan vahvista henkilöstön ja johdon halua työskennellä alueella. On suuri riski, että iso osa siirtyy toiselle alueelle, yksityiselle sektorille tai pahimmillaan toisille toimialoille. Jälkimmäiseen ei yhteiskunnallamme ole varaa.

Nyt ne juhlapuheet punnitaan. Rohkaisen aluevaltuustoja luomaan yhteisen johtamislupauksen ja lunastamaan sitä operatiivisen johdon tukena.

Tarvitsemme yhteiskuntaamme luottamusta enemmän kuin koskaan. Te olette avainhenkilöitä sen suhteen, että hyvinvointialueellenne voi rakentua edes hieman samankaltainen yhteishenki kuin Ukrainassa on kriisin keskellä saavutettu. Se on mahdollista.

Kirjoitus on julkaistu mielipidekirjoituksena Turun Sanomissa ja Itä-Savossa.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.