Sote-sektorin historiallisen vahvat työntekijän markkinat näkyvät siinä, että henkilöstö siirtyy aktiivisesti työpaikasta toiseen ja pahimmillaan toimialalta pois. Yhä useammin syyksi kerrotaan kokemus huonosta johtamisesta. Eniten tikun nokkaan on nostettu hyvinvointialueet.

Olen saanut valmentaa ja tutkia sote-johtamista eri sektoreilla aika paljon. Sen perusteella en leimaisi niitä kaikkia huonosti johdetuiksi. Sen sijaan uskon, että mediallistunut ja arvolatautunut yhteiskunta nostaa epäkohdat esiin. Työyhteisöt, joissa työskennellään hyvässä ilmapiirissä, eivät juuri saa julkisuutta.

Rohkenen tiivistää havaintoni niistä sote-organisaatioista, joissa on paljon johtamis- ja maineongelmia. Niissä johto viestii niukasti ja kohtaa henkilöstöä liian vähän. Se vahvistaa jo valmiiksi hierarkkista kulttuuria. Niissä myös piilotellaan ja vähätellään ongelmia. Syylliset löytyvät muualta, kuin johtajien peileistä.

Vastaavasti siellä, missä on vähemmän edellä mainittuja ongelmia, on kulttuuri avoimempi ja proaktiivisempi. Niissä vaikeistakin asioista uskalletaan puhua ilman pelkoa. Arvot ja vastuullisuus tulkitaan samankaltaisesti, mikä selkeyttää johtamista ja rakentaa luottamusta. Poikkeuksetta ylin johto viestii avoimesti ja osallistaa henkilöstöä jo muutosten suunnitteluun, jolloin muutokset tehdään yhdessä.

On selvästi nähtävissä, että vain jälkimmäiset työyhteisöt voivat selvitä. Kuten HR-johtajaselvitykseni kertoo, huonosti johdetuilla organisaatioilla on huono tulevaisuus, koska ne eivät saa työntekijöitä, eikä niiden prosessit toimi tehokkaasti.

Kokemukseni mukaan johtajat eivät juuri johtamisfilosofiaansa tai arvojaan muuta. Onkin helpompi vaihtaa johtajaa, jos halutaan muuttaa johtamiskulttuuria. CV harvoin kertoo tavasta johtaa, johon olisi nyt syytä kiinnittää huomiota.

Kannustan sote-organisaatioiden hallituksia heräämään siihen, että työntekijät ansaitsevat oikeudenmukaista ja osallistavaa johtamista. Vain sitä kautta asiakkaatkin voidaan palvella hyvin. Hyviä johtajia on, kun heille annetaan mandaatti ja tuki.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.