En edusta mitään puoluetta, eikä minulla ole poliittista agendaa. Tavoitteeni on herättää pohdintaa siitä, onko maamme päättäjillä yhteistä näkemystä keskeisistä arvoista. Eduskunnan äänestys ministeri Junnilan puheista loi vaikutelman, että nyt yhteinen tulkinta puuttuu.

Yhteiset arvot: Kompassi monimutkaisessa päätöksenteossa

Yhteiskuntamme monimuotoisuus on vahvuutemme, mutta se voi myös aiheuttaa jakautumista, jos emme tukeudu yhteisiin arvoihin. Päätöksenteko on monimutkaista ja päätettävät asiat ovat moniulotteisia. Siksi meidän on tiedostettava ne perustavanlaatuiset arvot, jotka ohjaavat päätöksentekoa.

Ajattelisin, että ihmisarvo, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja vapaus ovat arvoja, jotka muodostavat tämän kompassin. Kansanedustajien on sitouduttava niihin myös vaikeina aikoina. Heidän tulee kannustaa avointa ja rakentavaa vuoropuhelua näistä arvoista ja tuoda ne näkyvästi esiin päätöksenteossa.

Vihapuhe ja rasismi: Uhka yhtenäisyydelle ja kansainväliselle maineelle

Vihapuhe ja rasismi uhkaavat yhtenäisyyttämme ja luovat syvää epätasa-arvoa. Ne myös vahingoittavat kansainvälistä mainettamme. Maana, joka on sitoutunut ihmisoikeuksiin ja demokratiaan, meidän on taisteltava näitä ilmiöitä vastaan. Kansanedustajilla on erityinen rooli tässä taistelussa.

Luottamuksen rakentaminen ulkomaailmaan: Signaali vahvasta demokratiasta

Kansainvälinen yhteisö seuraa, miten käsittelemme yhteiskunnallisia haasteita ja millaista keskustelua käymme. Vihapuhe ja rasismiin viittaavat puheet heikentävät luottamustamme. Ne viestittävät, että emme kunnioita perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia tai demokraattisia periaatteita, joista olemme tunnettuja.

Näyttää siltä, että maamme tarvitsee uudenlaista arvokeskustelua. Se vaikuttaa yhä enemmän maabrändiimme, koska arvoilla on entistä suurempi merkitys sidosryhmiemme valinnoissa. Esimerkiksi siinä, mitkä yritykset haluavat etabloitua Suomeen ja ketkä haluavat muuttaa tänne työn takia. Joku voi tulkita sen hyvesignalointina, mutta tosiasia on, että yritysten täytyy huomioida arvot ja vastuullisuus konkreettisesti toimissaan.

Arvot viestitään erityisesti tekojen kautta

Suomen hallituksen tärkeä tehtävä on löytää yhteinen linja ihmisyyttä koskevissa arvoissa ja viestiä se selvästi tekojensa kautta. Kansakuntamme ansaitsee sen.

Toivotan päättäjille onnea ja menestystä tässä vaikeassa tehtävässä.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.