Tekoälyn käyttö työelämässä voi tuoda merkittäviä hyötyjä, kuten ajan säästöä ja työn laadun parantumista. Onhan se antanut minulle yhden päivän lisää aikaa työviikkooni.
Vaarana älyllinen laiskuus ja työn laadun heikkeneminen
Samalla on kuitenkin tärkeää tunnistaa, että tekoälyn huolimaton käyttö voi johtaa siihen, että hyväksymme sen tuotokset sellaisenaan ilman omaa kriittistä tarkastelua. Tämä voi johtaa älylliseen laiskuuteen ja työn laadun heikkenemiseen. En ole itse vielä kertaakaan saanut tekoälyltä tuotoksia, jotka olisin voinut hyväksyä sellaisenaan. Aina olen joutunut muokkaamaan ja käsittelemään niitä ennen kuin olen voinut hyödyntää niitä omassa työssäni.
Hyödynnä rutiineista vapautuvaa aikaa ihmisten väliseen kanssakäymiseen
Olen havainnut, että työn rutiiniosuuksista vapautuva aika kannattaa käyttää ihmisten väliseen kanssakäymiseen. On tärkeää, että vähennämme koneen kanssa viettämäämme aikaa ja lisäämme ihmisten välistä kommunikointia. Työ muuttuu pikkuhiljaa siten, että löydämme uusia tapoja toteuttaa keskinäistä ideointia, oppimista ja ymmärrystä. Jos unohdamme tämän, yhteiskuntamme muuttuu yhä epäinhimillisemmäksi ja keskinäinen luottamus hiipuu.
Ihminen on teknologiaa tärkeämpi
Kaiken tämän keskellä on hyvä muistaa, että tekoälyn käyttö vaatii jatkuvaa valppautta ja kriittistä arviointia. Meidän on tärkeä säilyttää oma suhteemme työelämän muutoksiin ja arvoihin – uteliaasti mutta varovaisesti. Ihminen on tärkeämpi kuin teknologia ja meidän on varmistettava kaikessa muutoksessa, että tekoäly palvelee meitä, ei toisinpäin.
Muutokset työelämässä lähtevät aina ylimmästä johdosta, mutta vastuu ja oikeus niiden toteuttamisesta on meillä kaikilla.
ps. Otsikkokuva luotu tekoälyllä.
Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi
TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI
”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.
Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).
Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.