Aikuisopiskelu on tärkeä osa johtajana tai asiantuntijana kehittymistä. Meistä moni saa – tai joutuu opiskelemaan myös aikuisällään. Joko hankkiakseen uuden ammatin, päivittääkseen osaamistaan tai tehdäkseen tutkimusta jostain aiheesta.  Milloin on oikea aika aloittaa aikuisopiskelu?

Innostusta vai raatamista?

Opiskelu voi olla samaan aikaan erittäin inspiroivaa ja myös energiaa sekä aikaa kuluttavaa. Taustastani sen verran, että itselläni on kokemusta työn ohessa kolmesta tutkinnosta. Innostuin 12 vuotta sitten markkinoinnin tradenomina päivittämään osaamistani MBA-tutkinnolla Jyväskylän Yliopiston Avance-ohjelmassa. Koin aivan uudenlaisen inspiraation ja oppimisen ilon verrattuna aiempiin opintoihini. MBA toteutui työn ohessa yhdessä vuodessa ja jatkoin siitä suoraan yrittäjyyden maisteriohjelmaan, joka myös taittui vuodessa valmiiksi. Sain kannustetta jatkaa opiskelua väitöskirjaan ja väittelinkin finanssialan johtajuuden murroksesta neljä vuotta myöhemmin. Sain valtavasti uusia näkökulmia ja työkaluja parempaan johtamiseen, mutta kova tahti vei mukanaan ja veti samalla energiat vähiin. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut hyvä jarrutella, mutta silloin halu saattaa opinnot päätökseen ripeästi oli vahva.

Mitä matkan varrelta on jäänyt taskuun?

Olen sparrannut aika monen työn ohessa opintoja suunnittelevan ja toteuttavan kanssa siitä, miten aikuisopiskella. Jokaisella on erilaiset lähtökohdat, resurssit ja tavoitteet, mutta kertasin kokemuksistani seitsemän asiaa, joihin suosittelisin ottamaan kantaa ennen päätöstään opiskelusta

1) Motivaatio: Täytyy olla palava tahto suorittaa opintoja, vaikka eteen tulisi ongelmia ja aika olisi kortilla. Ilman vahvaa syytä saattavat opinnot jäädä kesken. Vastaa siis itsellesi rehellisesti kysymykseen, miksi opiskelisit?

2) Aika: Vaikka opinnot toteutuivat itselläni nopeasti, meni niihin enemmän aikaa, kun olisin uskonut. Kannattaa ottaa etukäteen selvää, miten paljon opinnot vaativat läsnäoloa ja muuta työtä. Onko realistista selvitä siitä? Itse selvitin tarkkaan jokaisen vaadittavan kurssin ja mahdolliset aiempien opintojen korvaavuudet, jotta tuleva työmäärä oli hahmotettavissa. Se auttoi myös motivaatiossa.

3) Työ: Jos sinulla on työ ja aiot opiskella sen ohessa, kannattaa selvittää, miten työpaikallasi suhtaudutaan opintoihisi. Erityisesti esimiehen kanssa on tärkeää käydä asia läpi kunnolla. Vahvistaako opiskelu asemaasi, vai ajaako se mahdollisesti sinua sivuraiteille? Koetaanko, että kehität itseäsi työtäsi varten, vai haetko opinnoilla uutta suuntaa jossain muualla?

4) Talous: Kaikki opinnot maksavat jotain. Onko opiskeluun käytetty panostus elämäntilanteessasi taloudellisesti mahdollista? Joudutko mahdollisesti tinkimään jostain tai muuten rahoittamaan opintojasi?

5) Läheiset: Opiskelu vaikuttaa myös läheisiin ihmisiin. Keskustele heidän kanssaan siitä, miten he kokevat opiskelusi, miten se vaikuttaa arkeen? On tärkeää saada selvyys siitä, saatko heiltä tukea, koska tarvitset sitäkin.

6) Terveys: Opiskeluun menee aikaa ja melko usein se vaatii myös jonkinlaista matkustamista. Oletko fyysisesti ja henkisesti siinä kunnossa, että et kuormitu opiskelusta liikaa? Kokemukseni mukaan moni yliarvioi oman jaksamisensa.  Jääkö tarpeeksi aikaa liikunnalle, ihmissuhteille ja palautumiselle?

7) Tukiverkosto: Olen varma, ettei kukaan selviä aikuisopiskeluista yksin. Onko sinulla motivoitunut ohjaaja, jolla on aikaa ja mielenkiintoa tukea opintojasi? Suosittelen hankkimaan myös jonkun muun mentorin, jonka kanssa voi jakaa opintoihin liittyviä kokemuksia. Kannattaa verkostoitua muiden aikuisopiskelijoiden kanssa. Lisäksi saatat tarvita ystäviä arjen toimintojesi tukena. Kiitokset itseäni opintoretkellä tukeneille ja kannustaneille!

Kohtuullista realismia

Kannustan kehittämään itseään ja käyttämään ”kohtuu” realismia. Unelmia kohti kannattaa mennä. Jos olisin itse ollut täysin realisti, olisi minulta jäänyt MBA ja väitöskirja tekemättä. Ne ovat tuoneet työhöni valtavasti uutta sisältöä ja osaamista. Toisaalta olisi ollut aikaa tehdä jotain muuta, joten elämä on sattumuksia ja valintoja. Jos päätät lähteä opin tielle, toivotan siihen onnea ja menestystä!

Mikäli haluat vaihtaa ajatuksia muutosjohtamiseen, viestintään ja arvoihin liittyen, ota vapaasti yhteyttä!

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.