Mielipidejohtajuus on tärkeää, koska se auttaa organisaatioita ja asiantuntijoita erottumaan kilpailijoistaan, rakentamaan luottamusta ja vaikuttamaan alan keskusteluihin.

Vahva mielipidejohtajuus luo myös uskottavuutta, lisää näkyvyyttä ja vahvistaa organisaation asemaa alansa suunnannäyttäjänä. Tällaisessa roolissa pystyt vaikuttamaan keskusteluihin, valintoihin, muokkaamaan alasi tulevaisuutta ja rakentamaan pitkäkestoista luottamusta yleisösi keskuudessa.

Ja tietty tärkeää, että kaikki tämä edellämainittu vaikuttaa positiivisesti asiakkaidesi ostopäätöksiin, rahaan.

Viestimisen määrä ei yksin riitä mielipidejohtajuuden saavuttamiseen.

Todellinen mielipidejohtaja ei ainoastaan viesti aktiivisesti, vaan hänellä on selkeä asiantuntijuus, kyky tuottaa arvoa sidosryhmille ja ymmärrys ympäröivän arvoilmapiirin muutoksista. Tässä kolme keskeistä vinkkiä mielipidejohtajuuden vahvistamiseen.

1. Kiteytä asiantuntijuutesi selkeästi

Mielipidejohtajan asema syntyy selkeän ja johdonmukaisen asiantuntijuuden ympärille. Sinun täytyy pystyä tunnistamaan ja viestimään selkeästi, millä osaamisalueilla haluat profiloitua ja mistä aiheista sinulla on erityistä näkemystä.

Ei riitä, että puhut monista eri asioista – tärkeämpää on fokusoida viestintäsi selkeästi muutamiin ydinalueisiin, joissa olet vahvimmillasi. Tällä tavoin voit osoittaa, miten asiantuntijuutesi auttaa muita ratkaisemaan heidän haasteitaan ja tuottaa todellista arvoa.

2. Tunne sidosryhmiesi arvot ja sopeuta viestisi

Tämä aika usein sivuutetaan, koska ajatellaan, ettei arvoilla ole kovinkaan paljon merkitystä. Arvoilmapiiri muuttuu jatkuvasti, ja se vaikuttaa siihen, miten viestisi otetaan vastaan.

Esimerkiksi kriisien aikana tietyt arvot, kuten turvallisuus ja vastuullisuus, korostuvat. Mielipidejohtajan tulee pystyä tunnistamaan nämä muutokset ja sopeuttamaan viestinsä niiden mukaisesti.

Tämä vaatii paitsi arvojen ymmärtämistä myös kykyä kommunikoida ne tavalla, joka resonoi yleisösi kanssa. Kun tunnet kohderyhmäsi arvot ja osaat mukauttaa viestintäsi niihin, pystyt rakentamaan luottamusta ja välttämään turhia ristiriitoja.

3. Hyödynnä tekoälyä viestinnän tukena

Tekoäly voi olla arvokas työkalu mielipidejohtajuuden vahvistamisessa. Se auttaa analysoimaan viestintäsi sävyä, varmistamaan, että asiantuntijuutesi näkyy johdonmukaisesti kaikissa kanavissa, ja tuottamaan tarkempia, kohdennettuja viestejä.

Lisäksi tekoäly voi auttaa seuraamaan yleisösi reaktioita ja heidän arvopainotuksiaan, mikä mahdollistaa viestien hienosäädön ja parantaa osumatarkkuutta. Näin pystyt jatkuvasti parantamaan viestintääsi ja varmistamaan, että se tuottaa sidosryhmillesi todellista arvoa.

Laadukas ja arvoihin sopeutettu viestintä on mielipidejohtajuuden ydin

Mielipidejohtajuus ei siis synny vain aktiivisen viestimisen tuloksena. Se vaatii selkeän asiantuntijuuden kiteyttämistä, kykyä tulkita ja sopeuttaa viestejä sidosryhmiesi arvojen mukaisesti sekä modernien työkalujen, kuten tekoälyn, hyödyntämistä.

ps. Jos haluat ehdotuksen yhdistetystä viestintä- ja tekoälykoulutuksesta, ota yhteyttä ja saat siitä keskustelun pohjalta konkreettisen tarjouksen.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.