Uskomme, että videoiden rooli kaikilla johtajuuden ja asiantuntijuuden alueilla kasvaa. Myös Johtaja on Media! haluaa olla mukana oppimassa, oivaltamassa ja sparraamassa aiheen ympärillä. Avaan tässä artikkelissa tapaa, jolla tuotamme konseptissamme videoita yhteistyössä Liveon kanssa. Yrityksen tie mediaksi lähtee mielestämme teemoista, joita yritys haluaa viestinnällään ja muilla teoillaan vahvistaa. Teemoista, joissa se haluaa olla ajatusjohtaja. Me haluamme tuoda sisältöjemme kautta yritysten, julkisen sektorin sekä 3.sektorin päättäjille apua viestintään siten, että rakentuu huomiota ja luottamusta.

Sisältötyypittely tavoitteiden mukaan

Jokaisen organisaation kannattaa pohtia, minkälaiset sisältötyypit palvelevat parhaiten sen tavoitteita. Olemme jakaneet omalla matkallamme videoiden sisältötyypit neljään kategoriaan. Informatiiviset videot ovat 2-5 minuutin pituisia, joissa avataan jonkin keskeisen teeman problematiikkaa, taustoitusta sekä annetaan vinkkejä asiaan liittyen. Esimerkkinä video, jossa kerron miten arvoista voi saada hyötyä johtamiseen. Haastatteluvideot ovat 15-20 min pituisia kohtaamisia kiinnostavan johtamisen tai asiantuntijuuden osaajan kanssa. Esimerkkinä Tamron toimitusjohtajan Kai Kaasalaisen haastattelussa puhuimme johtamisesta, viestinnästä, arvoista ja johtajana kehittymisestä.

Palveluvideot ovat 30-60 sekuntia pitkiä tiiviitä videoita, jotka tulevat verkkosivuille tai niitä käytetään tarjouksissa avaamaan asiakkaalle tarjottavan palvelun keskeiset elementit. Lisäksi on vielä 20-40 sekunnin pituisia some-nostoja, jotka toimivat informatiivisten ja haastatteluvideoiden markkinointisisältöinä verkossa ja somessa.

Yleisö odottaa sisällöntuotantoon jatkuvuutta

Jotta yrityksestä rakentuu sidosryhmiä kiinnostava ja luottamusta rakentava media, täytyy sillä olla jatkuvaa ja systemaattista sisällöntuotantoa. Yritys tarvitsee sisältöä, joka herättää seuraajien huomion. Johtaja on Media! kohdalla puhumme 100:sta videosta. Niistä noin 50 eli keskimäärin yksi video viikossa tulee vuoden aikana julkiseen levitykseen. Se tarkoittaa yrityksemme kohdalla videosisältöjen jatkuvuutta. Tähän mennessä jokainen video on ollut oppimatka ja se jatkuu.

Videokuvauksen setup

On tärkeää, että videotuotannossa on jokin ”setup”, joka mahdollistaa kuvaukset vaivattomasti. Olemme rakentaneet pienimuotoisen studion toimistoomme, joka on modifioitavissa kuvaustilanteeseen 15 minuutissa. Tarvittavat valaistukset ovat huoneessa lähes valmiina ja muuten kyseessä yksinkertainen kokonaisuus, joka koostuu harmaaksi maalatusta taustaseinästä, isosta tv-ruudusta ja sähköpöydästä. Rekvisiitaksi riittää  punainen kahvimuki ja läppäri, josta vaihdan puheen aikana slideja. Haastatteluissa käytämme säädettäviä baari-istuimia, muuten videoissa puhutaan seisten. Sähköpöydän, ruudun ja valaisimien säädöt on merkattu valmiiksi, jotta setup rakentuu nopeasti käyttöön.

Kokemuksemme mukaan valaistus on tärkeässä osassa, jolloin huoneessa kannattaa olla pimennysverhot, jotta ulkoa tuleva valo ei sekoita kuvan laatua. Myös äänenlaatuun täytyy kiinnittää huomiota. Käytännössä se tarkoittaa ikkunoiden ja esimerkiksi toimistomme jääkaapin sulkeimista kuvauksen ajaksi. Verhot, toimistokalusteet, tyynyt, matot ja muut ääniaaltoja rikkovat pehmeät elementit ovat tärkeitä äänen laadun parantajia. Liveo varmistaa, että kuvauslaitteet ovat tarpeeksi laadukkaita hyvään kuvan- ja äänenlaatuun.

Tehokas prosessi videoiden tuottamiseen

Kuvausprosessimme lähtee siitä, että jokaisen videon kohdalla on mietitty teema, mitä kohderyhmää sillä pyritään puhuttelemaan, mihin neljästä videotyyppistä se asettuu, milloin se kannattaisi esittää ja mihin kanaviin sitä jaellaan. Teemme jokaiseen videoon jonkinlaisen käsikirjoituksen, joka tiivistetään ranskalaisilla viivoilla paperille, josta ”lunttaan” videota tehdessä. Ennen kuvausta käsikirjoitusta sparrataan vielä Liveon kuvaajan kanssa. Yleensä kuvaamme 5-7 videota kerralla 4-6 tunnin aikana ennalta sovittuna päivänä. Kun videointi on suoritettu, Liveo editoi ja tekstittää ne. Sen jälkeen me hoidamme jakelun Youtubeen, someen ja nettisivuille ajastettuna, jotta syntyy jatkuvuutta. Kaikkea materiaalia ei kannata jakaa kerralla. Useimmista videosisällöistä kirjoitan myös blogin, jolloin samankaltainen viesti tulee laajemmin eetteriin.

Tavoitteena 100 videota vuodessa

Tavoitteenamme on tehdä 100 videota vuodessa ja nyt ollaan vauhdissa mukavasti. Suosittelen tekemään videointiprosessin yksinkertaiseksi ja helpoksi. Yhteistyökumppaneita kannattaa käyttää niihin osa-alueisiin, jotka eivät ole omaa ydinosaamista. Videoiden rooli tulee käsityksemme mukaan kasvamaan kaikilla johtamisen ja viestinnän sektoreilla. Kun halutaan sidosryhmien huomio ja luottamus, on liikkuvalla kuvalla siinä merkittävä rooli.

Sisältöjen tuottaminen edellyttää pitkäjänteisyyttä

Sisältömarkkinointi, social selling tai asiantuntijuusviestintä, millä nimikkeellä sitä halutaankaan kutsua, edellyttää pitkäjänteisyyttä. Systemaattinen ja auttamisnäkökulmalla toteutettu sisältö palkitsee pitkäjänteisyyden. Se herättää huomaamaan asiantuntijuuden, pitää sinut asiakkaiden mielissä ja helpottaa asiakaskohtaamisiin pääsemistä. Joskus se tuottaa myös liidejä tai suoria tilauksia. Kaiken tämän rinnalla se pakottaa myös tiivistämään ja oivaltamaan itse. Näin oma asiantuntijuus kasvaa.

Estääkö joku TOP 10 esteistä sinua viestimästä?

Oheisella videolla avaan TOP 10 viestinnän esteet. Löytyykö sieltä syytä, joka estäisi sinun viestintääsi?

Viestintäesteiden poistamiseen fokusoivasta viestintävalmennuksesta löytyy tietoa täältä.

Varaa maksuton puhelinsparraus

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUDISTUSKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi”.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista,  TikTokista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.