Generatiivinen tekoäly (AI) on noussut nopeasti keskustelun keskiöön, mutta sen ympärillä liikkuu monia harhaluuloja. Näiden väärinkäsitysten oikaiseminen on tärkeää, jotta voimme hyödyntää teknologiaa vastuullisesti ja tehokkaasti.

Tässä kymmenen yleistä harhaluuloa AI:sta, jotka nousevat esiin aiheeseen liittyvissä keskusteluissa ja tekoälykoulutuksissa. :

1. AI tuottaa aina tarkkaa ja luotettavaa tietoa

Monet uskovat, että AI-mallit, kuten ChatGPT, tarjoavat aina oikeaa tietoa. Todellisuudessa ne voivat tuottaa virheellistä tai harhaanjohtavaa sisältöä, ilmiötä kutsutaan ”hallusinaatioksi”. Esimerkiksi ChatGPT saattaa antaa olemattomia viitteitä tai väärää tietoa tieteellisissä yhteyksissä.

2. AI on täysin puolueeton ja objektiivinen

Vaikka AI-mallit on suunniteltu käsittelemään tietoa objektiivisesti, ne voivat heijastaa koulutusdataansa sisältyviä ennakkoluuloja. Esimerkiksi kielimallit saattavat olettaa tiettyjen ammattien olevan sukupuolisidonnaisia, jos tällaisia vinoumia esiintyy koulutusdatassa.

3. AI ymmärtää tuottamansa sisällön merkityksen

On yleinen harhaluulo, että AI-mallit ymmärtävät tuottamansa sisällön samalla tavalla kuin ihmiset. Todellisuudessa ne käsittelevät ja tuottavat tekstiä tilastollisten mallien perusteella ilman syvällistä ymmärrystä tai tietoisuutta.

4. AI voi korvata ihmistyön laajasti ja välittömästi

Vaikka AI voi automatisoida tiettyjä tehtäviä, sen kyky korvata ihmistyö on rajallinen. Esimerkiksi Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan AI:n vaikutukset työmarkkinoilla kohdistuvat erityisesti tietotyöläisiin, mutta sen täysimääräinen hyödyntäminen on vielä kaukana.

5. AI on täysin turvallinen eikä sitä voida käyttää väärin

AI:ta voidaan käyttää myös haitallisiin tarkoituksiin, kuten väärän tiedon levittämiseen tai deepfake-sisältöjen luomiseen. Esimerkiksi deepfake-videoita on käytetty disinformaation levittämiseen ja petoksiin.

6. AI ei vaikuta työpaikkoihin tai työllisyyteen

On harhaluulo, että AI ei vaikuttaisi työpaikkoihin. Kuitenkin esimerkiksi Kiinassa AI:n käyttö on johtanut merkittäviin työpaikkojen menetyksiin pelialan kuvittajien keskuudessa. Työelämän muutokset tulevat olemaan lähivuosina massiivisia.

7. AI voi luoda täysin alkuperäistä ja luovaa sisältöä

Vaikka AI voi tuottaa uutta sisältöä, se perustuu olemassa olevaan dataan eikä pysty ainakaan vielä täysin itsenäiseen luovuuteen samalla tavalla kuin ihmiset. Teknologinen kehitys on todella nopeaa ja voimme yllättyä tekoälyn taidoista jo lähivuosina.

8. AI voi ratkaista kaikki ongelmat ilman ihmisen valvontaa

AI-järjestelmät tarvitsevat edelleen ihmisen valvontaa ja ohjausta, erityisesti eettisten kysymysten ja arvojen huomioimisessa. Tulemme kohtaamaan vielä paljon etiikkaan ja arvoihin liittyviä kysymyksiä, joita emme vielä edes tunnista.

9. AI on helppokäyttöinen ilman erityistä koulutusta

Vaikka monet AI-työkalut ovat käyttäjäystävällisiä, niiden tehokas ja eettinen käyttö edellyttää koulutusta ja ymmärrystä niiden rajoituksista ja mahdollisuuksista. Törmään edelleen koulutuksissani henkilöihin, jotka eivät ole saaneet minkäänlaista opastusta tekoälyn käyttöön, eikä heidän työpaikoillaan ole aiheesta puhuttu avoimesti.

10. AI voi toimia täysin itsenäisesti ilman ihmisen ohjausta

AI-järjestelmät toimivat parhaiten ihmisen ja koneen yhteistyönä, jossa ihminen asettaa tavoitteet ja valvoo AI:n toimintaa.

Lisää opastusta maksuttomista uutiskirjeistä

Näiden harhaluulojen tunnistaminen on tärkeää, jotta voimme hyödyntää AI:n potentiaalin vastuullisesti ja tehokkaasti. Jos haluat lukea lisää näkökulmia, vinkkejä ja tietoa tekoälyn potentiaalista johtamisessa ja asiantuntijatyössä, kannattaa tilata maksuton uutiskirjeeni.

Jukka Saksi
KTT, MBA, viestintä- ja tekoälykouluttaja, advisor
+358405018357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi

TILAA MAKSUTON UUTISKIRJEENI

”Autan organisaatioita viestimään avoimesti ja hyödyntämään tekoälyä johtamisen, viestinnän ja arvojen vahvistamiseksi” kouluttajan sekä advisorin rooleissa.

Arvovalta-kirjan (2020) ja Johtaja on Media! -kirjan (2016) kirjoittaja. Toiminut yli 10 v johtamistehtävissä ennen yrittäjyyttä. Alunperin artesaani, jonka jälkeen aikuisopiskellut MBA ja kauppatieteiden tohtori. Väitöskirja finanssialan johtajuudesta (2013).

Löytyy Twitteristä, Linkedinistä, Facebookista, Instagramista, Threadsista ja BlueSkysta. Linkit sisältöihin ja palveluihin löytyvät täältä.